Sanepid alarmuje: salmonella w jajach wyprodukowanych dla Biedronki! Którego produktu unikać, żeby się nie zatruć

bt

Wideo

Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek oraz w treści jaj, które trafiły na półki marketów, których właścicielem jest spółka Jeronimo Martins. PIS zaleca dokładne zapoznanie się z kupowanymi jajami.

Salmonella została wykryta podczas kontroli zewnętrznej. Zakład produkujący jaja po otrzymaniu informacji o niezgodności rozpoczął wycofanie partii kwestionowanych jaj z obrotu oraz poinformował odbiorców. Gospodarstwo w ramach prowadzonej kontroli wewnętrznej dotychczas nie stwierdziło niezgodności, zarówno w procedurach higienicznych jak i badaniach laboratoryjnych. Do wiadomości publicznej zostały podane szczegóły dotyczące zakażonej partii:

Tych jaj unikaj:

  • Produkt – Jaja świeże L Moja Kurka
  • Najlepiej spożyć przed: 17.09.2021
  • Numer partii: 17/09/2021 PSK 98
  • Kod na skorupkach jaj: 3PL30211306
Zakażona partia jaj wycofana z Biedronki.
Zakażona partia jaj wycofana z Biedronki. GIS

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.

Zasady ostrożności w obchodzeniu się z jajami według Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – PZH:

  1. Należy upewnić się, że skorupki jaja są czyste i nieuszkodzone.
  2. Jaja należy przechowywać w lodówce, w oryginalnym opakowaniu, zgodnie z terminem przydatności do spożycia umieszczonym na opakowaniu.
  3. Należy unikać, szczególnie przez osoby wrażliwe (dzieci, chorzy, osoby starsze), potraw zawierających surowe jaja, takich jak: sernik, tiramisu, majonez, sosy typu holenderskiego, kogel-mogel itp. Niosą one z sobą zwiększone ryzyko zachorowania.
  4. Gotując jaja należy pamiętać, by zarówno białko jak i żółtko były ścięte. Najlepiej, gdy jajecznica, jaja sadzone są również ścięte.
  5. Ręce kontaktujące się z surowymi jajami należy dokładnie umyć gorącą wodą z mydłem.
  6. Naczynia, wyposażenie oraz powierzchnie mające kontakt z surowymi jajami należy dokładnie umyć gorącą wodą z detergentami.
  7. Po rozbiciu jaj skorupki należy wyrzucić bezpośrednio do śmieci.
  8. Jaja i inne dania po przygotowaniu należy przekładać na powierzchnie lub naczynia, które nie miały kontaktu z surowymi jajami.
  9. Nie należy stosować tych samym talerzy czy sztućców, które miały kontakt z surowymi jajami. Ugotowane jaja, jajecznica, jajka smażone czy sadzone powinny być podawane bezpośrednio po przygotowaniu.

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

f
faiqa
I g­­­­e­­­­t p­­­­a­­­­i­­­­d o­­­­v­­­­e­­­­r $­­9­­0 p­­­­e­­­­r h­­­­o­­­­u­­­­r w­­­­o­­­­r­­k­­­­i­­­­n­­­­g f­­­­r­­­­o­­­­m h­­­­o­­­­m­­­­e w­­­­i­­­­t­­­­h 2 k­­­­i­­d­­­­s a­­­­t h­­­­o­­­­m­­­­e. I n­­­­e­­­­v­­­­e­­r t­­­­h­­o­­­­u­­­­g­­­­h­­­­t I­­­­'­­­­d b­­­­e a­­­­b­­­­l­­­­e t­­­­o d­­­­o i­­­­t b­­­­u­­­­t m­­­­y b­­­­e­­­­s­­­­t f­­r­­i­­e­­n­­d e­­a­­r­­n­­s o­­v­­e­­r 10k a month d­­o­­i­­n­­g t­­h­­­­i­­­­s a­­­­n­­­­d s­­­­h­­­­e c­­­­o­­­­n­­­­v­­­­i­­­­n­­­­c­­­­e­­­­d m­­­­e t­­­­o t­­r­­y. T­­h­­e p­­o­­t­­e­­n­­t­­i­­a­­l w­­i­­t­­h t­­h­­i­­s i­­s e­­n­­­­d­­l­­e­­­­s­­­­s. Here's w­­­­h­­­­a­­­­t I'v­­­­e b­­­­e­­­­e­­­­n d­­­­o­­­­i­­­­n­­­­g......http://www.salarypay1.com
Dodaj ogłoszenie