Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sanepid alarmuje: salmonella w jajach wyprodukowanych dla Biedronki! Którego produktu unikać, żeby się nie zatruć

bt
Zakażona partia jaj wycofana z Biedronki.
Zakażona partia jaj wycofana z Biedronki. GIS
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek oraz w treści jaj, które trafiły na półki marketów, których właścicielem jest spółka Jeronimo Martins. PIS zaleca dokładne zapoznanie się z kupowanymi jajami.

Salmonella została wykryta podczas kontroli zewnętrznej. Zakład produkujący jaja po otrzymaniu informacji o niezgodności rozpoczął wycofanie partii kwestionowanych jaj z obrotu oraz poinformował odbiorców. Gospodarstwo w ramach prowadzonej kontroli wewnętrznej dotychczas nie stwierdziło niezgodności, zarówno w procedurach higienicznych jak i badaniach laboratoryjnych. Do wiadomości publicznej zostały podane szczegóły dotyczące zakażonej partii:

Tych jaj unikaj:

  • Produkt – Jaja świeże L Moja Kurka
  • Najlepiej spożyć przed: 17.09.2021
  • Numer partii: 17/09/2021 PSK 98
  • Kod na skorupkach jaj: 3PL30211306
Zakażona partia jaj wycofana z Biedronki.
Zakażona partia jaj wycofana z Biedronki. GIS

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.

Zasady ostrożności w obchodzeniu się z jajami według Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – PZH:

  1. Należy upewnić się, że skorupki jaja są czyste i nieuszkodzone.
  2. Jaja należy przechowywać w lodówce, w oryginalnym opakowaniu, zgodnie z terminem przydatności do spożycia umieszczonym na opakowaniu.
  3. Należy unikać, szczególnie przez osoby wrażliwe (dzieci, chorzy, osoby starsze), potraw zawierających surowe jaja, takich jak: sernik, tiramisu, majonez, sosy typu holenderskiego, kogel-mogel itp. Niosą one z sobą zwiększone ryzyko zachorowania.
  4. Gotując jaja należy pamiętać, by zarówno białko jak i żółtko były ścięte. Najlepiej, gdy jajecznica, jaja sadzone są również ścięte.
  5. Ręce kontaktujące się z surowymi jajami należy dokładnie umyć gorącą wodą z mydłem.
  6. Naczynia, wyposażenie oraz powierzchnie mające kontakt z surowymi jajami należy dokładnie umyć gorącą wodą z detergentami.
  7. Po rozbiciu jaj skorupki należy wyrzucić bezpośrednio do śmieci.
  8. Jaja i inne dania po przygotowaniu należy przekładać na powierzchnie lub naczynia, które nie miały kontaktu z surowymi jajami.
  9. Nie należy stosować tych samym talerzy czy sztućców, które miały kontakt z surowymi jajami. Ugotowane jaja, jajecznica, jajka smażone czy sadzone powinny być podawane bezpośrednio po przygotowaniu.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska