Ocenia je lekarz Krzysztof Radkiewicz zajmujący się leczeniem otyłości.
1. ŚRÓDZIEMNOMORSKA - 4 kg w ciągu miesiąca
Zdecydowanie ją polecam. Jest to uznany obecnie przez medycynę sposób żywienia. Powoduje ona stopniowy spadek wagi ciała. Jednocześnie prowadzi do zmiany stylu życia i odżywiania się. Można dzięki niej zmniejszyć ryzyko zachorowania na chorobę niedokrwienną mięśnia sercowego, nadciśnienie tętnicze, cukrzycę.
O DIECIE
To dieta, wykorzystująca specyficzny rodzaj tłuszczów, zawierających głównie jednonienasycone kwasy tłuszczowe, w których jest kwas Omega 3.
Charakterystyczną cechą diety jest ograniczenie spożycia mięsa oraz innych białek zwierzęcych i odżywianie się przede wszystkim produktami pochodzenia roślinnego: owocami, warzywami i nasionami zbóż.
Dieta ta bazuje na dużych ilościach warzyw i owoców, pełnoziarnistym pieczywie, kaszach i makaronach. Ważne miejsce zajmują w niej ryby i owoce morza. Stosunkowo niewiele je się mięsa, zwłaszcza czerwonego (wołowina, baranina). Potrawy są często przyprawiane dużą ilością czosnku i cebuli, znanych ze swoich właściwości przeciwbakteryjnych i obniżających ciśnienie krwi.
Najlepiej nie zjadać dziennie więcej niż 40 g tłuszczu i nie przekraczać 1200 kcal. Wówczas można stracić do 4 kg w ciągu miesiąca.
Co jeść?Ryby, owoce i warzywa, rośliny strączkowe, ryż, makaron, ciemne pieczywo, orzechy, suszone owoce, wino wytrawne
Czego unikać?Mięsa - czerwonego, białego tłustego (np. skóra z kurczaka), tłustych wędlin, białego pieczywa i słodyczy
Główne zasady diety: 1. Unikać smażenia w wysokich temperaturach i nie używać powtórnie tej samej oliwy.
2. Spożycie wędlin, nawet chudych, pełnego mleka i tłustych serów ograniczyć do minimum.
3. Pić dużo niegazowanej wody mineralnej.
4. Unikać stresów.
2. KOPENHASKA - 7-20 kg w ciągu tygodnia
Jako lekarz, nie podjąłbym się prowadzenia pacjenta na takiej diecie. Jest ona bardzo radykalna (poniżej 300 kcal dziennie). Niskowęglowodanowa z jednej strony, ale też termogeniczna, w której tłuszcze zostają zamienione na energię cieplną.
Z punktu widzenia redukcji kilogramów jest niekorzystna. Chodzi o zbyt duże spadki wagi w stosunku do masy ciała w krótkim czasie. W związku z tym jest wielkie prawdopodobieństwo szybkiego efektu jo-jo.
Dietę tę można ewentualnie stosować w szczególnych sytuacjach. Jeśli już się na nią decydujemy, należy bezwzględnie uzupełniać płyny.
O DIECIE
Lunch i obiad można zmieniać nawzajem, jeśli będzie to miało miejsce tego samego dnia. Dieta zmierza do zmiany przemiany materii, co prowadzi do tego, że po 13 dniu możesz jeść normalnie bez obaw tycia przez pierwsze dwa lata. Jeżeli dietę przeprowadzisz rygorystycznie, zgubisz nadmiar tłuszczu (7-20 kg). Kurację trwa 13 dni, ani jeden dzień więcej ani mniej.
Jeżeli podczas kuracji wypijesz lampkę wina, piwo, zjesz słodycze albo żujesz gumę do żucia, jesz dodatkowe potrawy, to przerywasz kurację od razu i w związku z tym ginie efekt. Jeżeli kurację przerwiesz przed upływem 6 dni, możesz ją powtórzyć od nowa po 3 miesiącach. Jeżeli kurację przeprowadziło się punkt po punkcie we wszystkim, nie można jej absolutnie powtórzyć szybciej niż po roku.
Śniadanie: kubek kawy, kostka cukru
Lunch: 2 jajka na twardo, gotowany szpinak , pomidor
Obiad: duży befsztyk, sałata z olejem i cytryną
Śniadanie: kubek kawy, kostka cukru
Lunch: duży befsztyk, sałata z olejem i cytryną
Obiad: plaster szynki, 2-3 szklanki jogurtu naturalnego
Śniadanie: kubek kawy, kostka cukru, grzanka
Lunch: gotowany szpinak, świeży owoc, pomidor
Obiad: plaster szynki, 2 gotowane jajka, sałata z olejem i cytryną
Śniadanie: kubek kawy, kostka cukru,
Lunch: tarta marchewka, jajko na twardo, twarożek naturalny
Obiad: sałatka owocowa, 2-3 szklanki jogurtu naturalnego
Śniadanie: duża tarta marchew z cytryną
Lunch: duża chuda ryba
Obiad: befsztyk, sałata i brokuły
Śniadanie: kubek czarnej kawy, kostka cukru
Lunch: kurczak, sałata z olejem i cytryną
Obiad: 2 jajka na twardo, duża marchewka
Śniadanie: kubek herbaty bez cukru
Lunch: kawałek chudego grilowanego mięsa
Obiad: NIC
Zaleca się jednak, aby kurację powtórzyć po 2 latach (jeśli to potrzebne). Ze względu na długość kuracji, jest ją trudno zaplanować, należy się upewnić czy w tym czasie nie jesteśmy zaproszeni do znajomych na urodziny czy inne przyjęcie.
Jeśli jesteś głodny - wypij szklankę wody. Pij przynajmniej 2 litry wody dziennie!!!
3. KAPUŚCIANA - - 3 kg w ciągu 4 dni
Zwykle stosuje się ją siedem dni, najkrócej cztery. Wykorzystuje ona niską kaloryczność kapusty, której 100g ma tylko 16 kcal. oraz inne warzywa. Są one źródłem witamin i błonnika. Działają na przewód pokarmowy i pracę jelit. Są wypełniaczami. To z nich trzeba uzyskać energię. Ponieważ jednak zbyt wiele nie da się uzyskać, dochodzi do deficytu energii i chudnięcia.Jest to typowa dieta niedoborowa. Pozwala schudnąć około 5 kg w ciągu tygodnia. Po jej zakończeniu też grozi efekt jo-jo.
O DIECIE
Śniadanie: 2 jajka i 3 łyżki wody wymieszać z solą i pieprzem, wylać na patelnię. Dodać 30 g szynki. Do tego jedna kromka razowego chleba.
Obiad: Ryba z kapustą.
Kolacja: Placek z tartych kartofli z jabłkiem i kapustą, dodatkiem tuńczyka i płatków owsianych.
Śniadanie: 2 kromki razowego chleba posmarować masłem, położyć 20 g chudego białego sera, posmarować niskokaloryczną konfiturą.
Obiad: Koszyczki z wędliny z kapustą.
Kolacja Sałatka z kapusty, pomidorów, ziemniaków i szynki z dodatkiem cykorii i natki pietruszki.
Śniadanie: kromka pełnoziarnistego chleba z masłem, plasterek chudej wędliny, pomidor.
Obiad: Orzeźwiająca zupa z kapusty z ziemniakami.
Kolacja: Czerwona kiszona kapusta z piersią indyczą, buraczkami, kawałkami gruszki i chrupkim pieczywem.
Śniadanie: 3 łyżki płatków owsianych wymieszać z 3 łyżkami chudego jogurtu. 1 małe jabłko pokroić w kostkę i dodać do płatków.
Obiad: Zapiekany bigos.
Kolacja: Kromka chleba z kapustą posypaną kminkiem oraz plasterkami sera oscypka (można pokropić olejem).
4. OPTYMALNA
Jest z nią duży problem medyczny, bo łamie standardy żywienia. Jest wysokotłuszczowa. Do tego polecane są w niej tłuszcze zwierzęce. Jemy więc głównie to, co z punktu widzenia medycyny stanowi największe zagrożenie dla zdrowia.Osoby, które traktują ją jako styl życia i odżywiania się, a nie 1-2-tygodniowy wybryk, twierdzą, że chudną.
Nie polecam tej diety, ale też wiem, że czasem to, co nie jest uznane przez medycynę, może pomóc. W końcu każdy stosuje tę i inne diety na własne ryzyko.
O DIECIE
Budzi duże kontrowersje, bo przeciwstawia się niemal wszystkim przyjętym schematom żywieniowym. Zaleca się w niej jedzenie dużej ilości tłuszczów zwierzęcych. Tłuszcze roślinne uważa się za gorsze.
Do minimum zostaje w tej diecie ograniczone jedzenie owoców i warzyw. Za niepotrzebne w pożywieniu uznaje się produkty zawierające błonnik, takie np. jak otręby czy kiełki.
Optymalni celebrują posiłki, nie jedzą w pośpiechu fast foodów, powoli i dokładnie żują pokarmy. Spożywają dużo jaj, wątróbki, nerek, tłustego mięsa i wędlin, smalcu, boczku, słoniny. Jedzą bigos, kaszankę, galaretę z nóżek. Sami pieką chleb, np. biszkoptowy i ciasta. Ziemniaków jedzą mało. 1 kg wystarcza 4-osobowej rodzinie na kilka dni, a nawet dłużej.
Nie jest to jednak obfitość dowolna, bo w tym sposobie odżywiania obowiązują szczegółowe reguły. Stosunek między białkiem zawartym w pokarmach, tłuszczami i węglowodanami powinien wynosić jak 1 : 2,5-3,5 : 0,5.
Optymalni twierdzą, że taki sposób żywienia pozwala przywrócić prawidłową wagę ciała. Tędzy chudną, wychudzeni nabierają ciała. Dieta ta ma też leczyć wiele chorób bez uciekania się do środków medycznych, przywracać energię i chęć do życia.
Wyznawcy tej metody żywienia twierdzą, że właściwie nie należy nazywać jej dietą, bo nie jest czymś, co należy stosować przejściowo. To sposób żywienia na całe życie.
Produkty zalecane:
tłuszcze zwierzęce
jaja kurze
wszystkie rodzaje serów (im tłustsze, tym lepsze)
tłusta śmietana
każde mięso, najlepiej wieprzowe, tłuste
podroby
galarety podrobowe i mięsne
tłuste wędliny, salceson, kaszanka, pasztety
ryby tłuste, smażone na smalcu
Produkty dopuszczone:
tłuszcze roślinne
warzywa o możliwie małej zawartości węglowodanów, przyrządzane z dodatkiem tłuszczu
ziemniaki (jeden dziennie, z tłuszczem lub w postaci frytek)
mało słodkie owoce z bita śmietaną
orzechy, migdały, wiórki kokosowe, słonecznik
kawa, herbata, majonez
Produkty niejadalne:
cukier i słodycze
miód
słodzone przetwory owocowe
ryż i kasze
potrawy mączne ( ciasta, kluski, klasyczne placki)
ziarna grochy i fasoli
mąka zbożowa i ziemniaczana, budynie, kisiele
napoje słodzone, nawet lekko, odtłuszczone mleko
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?