Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Schudnij bez cudu

(zka)
Owoce i warzywa to podstawa diety śródziemnomorskiej.
Owoce i warzywa to podstawa diety śródziemnomorskiej. fot. Archiwum
Zanim zdecydujesz się na jedną z popularnych diet przeczytaj, co sądzi o niej lekarz rodzinny.

Ocenia je lekarz Krzysztof Radkiewicz zajmujący się leczeniem otyłości.

1. ŚRÓDZIEMNOMORSKA - 4 kg w ciągu miesiąca

Zdecydowanie ją polecam. Jest to uznany obecnie przez medycynę sposób żywienia. Powoduje ona stopniowy spadek wagi ciała. Jednocześnie prowadzi do zmiany stylu życia i odżywiania się. Można dzięki niej zmniejszyć ryzyko zachorowania na chorobę niedokrwienną mięśnia sercowego, nadciśnienie tętnicze, cukrzycę.

O DIECIE

To dieta, wykorzystująca specyficzny rodzaj tłuszczów, zawierających głównie jednonienasycone kwasy tłuszczowe, w których jest kwas Omega 3.

Charakterystyczną cechą diety jest ograniczenie spożycia mięsa oraz innych białek zwierzęcych i odżywianie się przede wszystkim produktami pochodzenia roślinnego: owocami, warzywami i nasionami zbóż.

Dieta ta bazuje na dużych ilościach warzyw i owoców, pełnoziarnistym pieczywie, kaszach i makaronach. Ważne miejsce zajmują w niej ryby i owoce morza. Stosunkowo niewiele je się mięsa, zwłaszcza czerwonego (wołowina, baranina). Potrawy są często przyprawiane dużą ilością czosnku i cebuli, znanych ze swoich właściwości przeciwbakteryjnych i obniżających ciśnienie krwi.

Najlepiej nie zjadać dziennie więcej niż 40 g tłuszczu i nie przekraczać 1200 kcal. Wówczas można stracić do 4 kg w ciągu miesiąca.

Co jeść?Ryby, owoce i warzywa, rośliny strączkowe, ryż, makaron, ciemne pieczywo, orzechy, suszone owoce, wino wytrawne

Czego unikać?Mięsa - czerwonego, białego tłustego (np. skóra z kurczaka), tłustych wędlin, białego pieczywa i słodyczy

Główne zasady diety: 1. Unikać smażenia w wysokich temperaturach i nie używać powtórnie tej samej oliwy.
2. Spożycie wędlin, nawet chudych, pełnego mleka i tłustych serów ograniczyć do minimum.
3. Pić dużo niegazowanej wody mineralnej.
4. Unikać stresów.

2. KOPENHASKA - 7-20 kg w ciągu tygodnia

Jako lekarz, nie podjąłbym się prowadzenia pacjenta na takiej diecie. Jest ona bardzo radykalna (poniżej 300 kcal dziennie). Niskowęglowodanowa z jednej strony, ale też termogeniczna, w której tłuszcze zostają zamienione na energię cieplną.

Z punktu widzenia redukcji kilogramów jest niekorzystna. Chodzi o zbyt duże spadki wagi w stosunku do masy ciała w krótkim czasie. W związku z tym jest wielkie prawdopodobieństwo szybkiego efektu jo-jo.

Dietę tę można ewentualnie stosować w szczególnych sytuacjach. Jeśli już się na nią decydujemy, należy bezwzględnie uzupełniać płyny.

O DIECIE

Lunch i obiad można zmieniać nawzajem, jeśli będzie to miało miejsce tego samego dnia. Dieta zmierza do zmiany przemiany materii, co prowadzi do tego, że po 13 dniu możesz jeść normalnie bez obaw tycia przez pierwsze dwa lata. Jeżeli dietę przeprowadzisz rygorystycznie, zgubisz nadmiar tłuszczu (7-20 kg). Kurację trwa 13 dni, ani jeden dzień więcej ani mniej.

Jeżeli podczas kuracji wypijesz lampkę wina, piwo, zjesz słodycze albo żujesz gumę do żucia, jesz dodatkowe potrawy, to przerywasz kurację od razu i w związku z tym ginie efekt. Jeżeli kurację przerwiesz przed upływem 6 dni, możesz ją powtórzyć od nowa po 3 miesiącach. Jeżeli kurację przeprowadziło się punkt po punkcie we wszystkim, nie można jej absolutnie powtórzyć szybciej niż po roku.

  • DZIEŃ 1 i 8
    Śniadanie: kubek kawy, kostka cukru
    Lunch: 2 jajka na twardo, gotowany szpinak , pomidor
    Obiad: duży befsztyk, sałata z olejem i cytryną

  • DZIEŃ 2 i 9
    Śniadanie: kubek kawy, kostka cukru
    Lunch: duży befsztyk, sałata z olejem i cytryną
    Obiad: plaster szynki, 2-3 szklanki jogurtu naturalnego

  • DZIEŃ 3 i 10
    Śniadanie: kubek kawy, kostka cukru, grzanka
    Lunch: gotowany szpinak, świeży owoc, pomidor
    Obiad: plaster szynki, 2 gotowane jajka, sałata z olejem i cytryną

  • DZIEŃ 4 i 11
    Śniadanie: kubek kawy, kostka cukru,
    Lunch: tarta marchewka, jajko na twardo, twarożek naturalny
    Obiad: sałatka owocowa, 2-3 szklanki jogurtu naturalnego

  • DZIEŃ 5 i 12
    Śniadanie: duża tarta marchew z cytryną
    Lunch: duża chuda ryba
    Obiad: befsztyk, sałata i brokuły

  • DZIEŃ 6 i 13
    Śniadanie: kubek czarnej kawy, kostka cukru
    Lunch: kurczak, sałata z olejem i cytryną
    Obiad: 2 jajka na twardo, duża marchewka

  • DZIEŃ 7
    Śniadanie: kubek herbaty bez cukru
    Lunch: kawałek chudego grilowanego mięsa
    Obiad: NIC


    Zaleca się jednak, aby kurację powtórzyć po 2 latach (jeśli to potrzebne). Ze względu na długość kuracji, jest ją trudno zaplanować, należy się upewnić czy w tym czasie nie jesteśmy zaproszeni do znajomych na urodziny czy inne przyjęcie.

    Jeśli jesteś głodny - wypij szklankę wody. Pij przynajmniej 2 litry wody dziennie!!!


    3. KAPUŚCIANA - - 3 kg w ciągu 4 dni

    Zwykle stosuje się ją siedem dni, najkrócej cztery. Wykorzystuje ona niską kaloryczność kapusty, której 100g ma tylko 16 kcal. oraz inne warzywa. Są one źródłem witamin i błonnika. Działają na przewód pokarmowy i pracę jelit. Są wypełniaczami. To z nich trzeba uzyskać energię. Ponieważ jednak zbyt wiele nie da się uzyskać, dochodzi do deficytu energii i chudnięcia.

    Jest to typowa dieta niedoborowa. Pozwala schudnąć około 5 kg w ciągu tygodnia. Po jej zakończeniu też grozi efekt jo-jo.

    O DIECIE

  • 1 DZIEŃ
    Śniadanie: 2 jajka i 3 łyżki wody wymieszać z solą i pieprzem, wylać na patelnię. Dodać 30 g szynki. Do tego jedna kromka razowego chleba.
    Obiad: Ryba z kapustą.
    Kolacja: Placek z tartych kartofli z jabłkiem i kapustą, dodatkiem tuńczyka i płatków owsianych.

  • 2 DZIEŃ
    Śniadanie: 2 kromki razowego chleba posmarować masłem, położyć 20 g chudego białego sera, posmarować niskokaloryczną konfiturą.
    Obiad: Koszyczki z wędliny z kapustą.
    Kolacja Sałatka z kapusty, pomidorów, ziemniaków i szynki z dodatkiem cykorii i natki pietruszki.

  • 3 DZIEŃ
    Śniadanie: kromka pełnoziarnistego chleba z masłem, plasterek chudej wędliny, pomidor.
    Obiad: Orzeźwiająca zupa z kapusty z ziemniakami.
    Kolacja: Czerwona kiszona kapusta z piersią indyczą, buraczkami, kawałkami gruszki i chrupkim pieczywem.

  • 4 DZIEŃ
    Śniadanie: 3 łyżki płatków owsianych wymieszać z 3 łyżkami chudego jogurtu. 1 małe jabłko pokroić w kostkę i dodać do płatków.
    Obiad: Zapiekany bigos.
    Kolacja: Kromka chleba z kapustą posypaną kminkiem oraz plasterkami sera oscypka (można pokropić olejem).

    4. OPTYMALNA

    Jest z nią duży problem medyczny, bo łamie standardy żywienia. Jest wysokotłuszczowa. Do tego polecane są w niej tłuszcze zwierzęce. Jemy więc głównie to, co z punktu widzenia medycyny stanowi największe zagrożenie dla zdrowia.

    Osoby, które traktują ją jako styl życia i odżywiania się, a nie 1-2-tygodniowy wybryk, twierdzą, że chudną.

    Nie polecam tej diety, ale też wiem, że czasem to, co nie jest uznane przez medycynę, może pomóc. W końcu każdy stosuje tę i inne diety na własne ryzyko.

    O DIECIE

    Budzi duże kontrowersje, bo przeciwstawia się niemal wszystkim przyjętym schematom żywieniowym. Zaleca się w niej jedzenie dużej ilości tłuszczów zwierzęcych. Tłuszcze roślinne uważa się za gorsze.

    Do minimum zostaje w tej diecie ograniczone jedzenie owoców i warzyw. Za niepotrzebne w pożywieniu uznaje się produkty zawierające błonnik, takie np. jak otręby czy kiełki.

    Optymalni celebrują posiłki, nie jedzą w pośpiechu fast foodów, powoli i dokładnie żują pokarmy. Spożywają dużo jaj, wątróbki, nerek, tłustego mięsa i wędlin, smalcu, boczku, słoniny. Jedzą bigos, kaszankę, galaretę z nóżek. Sami pieką chleb, np. biszkoptowy i ciasta. Ziemniaków jedzą mało. 1 kg wystarcza 4-osobowej rodzinie na kilka dni, a nawet dłużej.

    Nie jest to jednak obfitość dowolna, bo w tym sposobie odżywiania obowiązują szczegółowe reguły. Stosunek między białkiem zawartym w pokarmach, tłuszczami i węglowodanami powinien wynosić jak 1 : 2,5-3,5 : 0,5.

    Optymalni twierdzą, że taki sposób żywienia pozwala przywrócić prawidłową wagę ciała. Tędzy chudną, wychudzeni nabierają ciała. Dieta ta ma też leczyć wiele chorób bez uciekania się do środków medycznych, przywracać energię i chęć do życia.

    Wyznawcy tej metody żywienia twierdzą, że właściwie nie należy nazywać jej dietą, bo nie jest czymś, co należy stosować przejściowo. To sposób żywienia na całe życie.

    Produkty zalecane:
    tłuszcze zwierzęce
    jaja kurze
    wszystkie rodzaje serów (im tłustsze, tym lepsze)
    tłusta śmietana
    każde mięso, najlepiej wieprzowe, tłuste
    podroby
    galarety podrobowe i mięsne
    tłuste wędliny, salceson, kaszanka, pasztety
    ryby tłuste, smażone na smalcu

    Produkty dopuszczone:
    tłuszcze roślinne
    warzywa o możliwie małej zawartości węglowodanów, przyrządzane z dodatkiem tłuszczu
    ziemniaki (jeden dziennie, z tłuszczem lub w postaci frytek)
    mało słodkie owoce z bita śmietaną
    orzechy, migdały, wiórki kokosowe, słonecznik
    kawa, herbata, majonez

    Produkty niejadalne:
    cukier i słodycze
    miód
    słodzone przetwory owocowe
    ryż i kasze
    potrawy mączne ( ciasta, kluski, klasyczne placki)
    ziarna grochy i fasoli
    mąka zbożowa i ziemniaczana, budynie, kisiele
    napoje słodzone, nawet lekko, odtłuszczone mleko
  • Dołącz do nas na Facebooku!

    Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

    Polub nas na Facebooku!

    Kontakt z redakcją

    Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

    Napisz do nas!
    Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska