Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Słodkie ciasta i ciasteczka na karnawał!

Dorota Lipnicka
Dorota Lipnicka
Tym razem piecze dla nas rodzeństwo - Martyna i Michał Jarych. Naszym Czytelnikom proponują proste i smaczne przepisy na noworoczne słodkości.

K arnawał to czas licznych imprez i przyjęć. Spotykamy się w gronie przyjaciół i znajomych. Chcemy zaskoczyć ich smacznym i oryginalnym poczęstunkiem. Nie masz jeszcze pomysłu na karnawałowe menu?
Żaden problem! W dzisiejsz-ym „Głosie” mamy dla wszystkich łasuchów świetne przepisy na ciasta i ciasteczka. Tym słodkościom po prostu nie sposób się oprzeć!
Specjalnie dla naszych Czytelników przygotowali je rodzeństwo Martyna i Michał Jarych z Międzyrzecza. Zapewniają, że ich pomysły, zrob-ią prawdziwą furorę podczas każdego przyjęcia!
- Owsiane ciasteczka to prawdziwe dietetyczne niebo. Świetna propozycja dla tych, którzy dbają o linię. Są nie tylko wyjątkowo pyszne, ale tak-że zdrowe. W dodatku ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Potrzbujemy zaledwie kilku składników. Przepis można również modyfikować według własnych potrzeb. Możemy np. dodać orzechy albo suszone owoce - opowiada Martyna.

Poniżej przepis na te pyszne ciasteczka.

Owsiane ciasteczka

Składniki:
- 250 g płatków owsianych górskich
- 1-2 jajek
- 3 łyżki miodu
- łyżka masła

Sposób wykonania:
Płatki owsiane wsyp na rozgrzaną patelnię i przyrumień na złotawy kolor. Gdy przestygną wsyp do miski i dodaj masło, miód i jajka, całość wymieszaj. Układaj i formuj łyżką na blasze wyłożonej papierem do smarowania i piec przez ok. 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po wyciągnięciu z piekarnika poczekaj aż całkowicie ostygną. Smacznego!

Dla tych, którzy nie liczą kalorie polecamy biało-czarny sernik. - Przygotowanie tego ciasta wymaga trochę więcej zaangażowania. Warto jednak poświęcić swój czas, dla takiego efektu. Sernik ten pieczemy w naszym domu od lat i ma on swoich wielu amatorów. Bardzo ładnie się prezentuje i nadaje na praktycznie każdą okazję - mówi Michał.
Największym problemem przy pieczeniu serników jest ich skołonność do opadania. Mamy na to sposób. Aby sernik nie opadł, wszystkie składniki powinny znajdować się w temperaturze pokojowej.
Wystarczy wyjąć je na trzy godziny przed przygotowaniem sernika. Po drugie ważne jest także temperatura pieczenia. Im niższa, a czas dłuższy, tym mniejszą tendencję do opadania ma sernik. Po trzecie - istotne jest również studzenie. Powinno odbywać się przy zamkniętych drzwiczkach piekarnika, dopiero po około 30–60 minutach możemy je uchylić. Przed włożeniem do piekarnika warto takżelekko uderzyć blaszką o stół, aby uwolnić trochę powietrza.
O to przepis na sernik. Życzymy smacznego!

Biało-czarny sernik
Składniki:
- 300 g mąki
- 2 łyżki kakao
-0,75 szklanki cukru pudru- 0,75 kostki masła
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany kwaśniej

Masa serowa:
- 1 opakowanie budyniu o smaku waniliowym
-opakowanie cukru wanilowiego
- 5 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 250 g masła
- 1 kg sera
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki skórki pomarańczowej
- 2 łyżki rodzynek

Sposób wykonania:
Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym, białka ubij na pianę. Do utartych żółtek dodaj masło i razem zmiksuj. Następnie dodaj ser, Budyń (proszek) i mąkę. Na koniec delikatnie wymieszaj z pianą. Dodaj bakalie. Teraz czas na ciasto. Mąkę, kakao i cukier posiekaj z masłem i proszkiem do pieczenia. Dodaj jajko i śmietanę.
Zagnieć ciasto, wstaw je na pół godziny do lodówki, następnie podziel na 2 części. Jedną część ciasta rozwałkuj i przeoona pół godziny do lodówki, następnie podziel na 2 części. Jedną część ciasta rozwałkuj i przełóż do wysmarowanej masłem tortownicy. Na ciasto wyłóż masę serową i zetrzyj na tarce o grubych oczkach pozostałe ciasto. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 60 minut.

Czekamy na Wasze przepisy! Co przygotowujecie na karnawałowe przyjęcia? Zainspirujcie innych do kulinarnej przygody.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska