Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Słodko i owocowo

(zka)
fot. Grażyna Zwolińska
Maliny, jagody, porzeczki, do których lada dzień dołączą jeżyny, pozwalają na przygotowywanie prawdziwych smakołyków.

Wykorzystujmy je, póki czas. Nic przecież nie zastąpi smaku świeżych owoców. Warto je jeść tak po prostu, bez dodatków. Warto przyrządzać z nich desery i ciasta.

Ciasto śmietanowe z owocami

Składniki ciasta:

  • 15 dag masła
  • 18 dag cukru
  • trzy jajka
  • 25 dag mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • dwie łyżki mleka.

    Składniki masy śmietanowej:
  • 75 dag mieszanych owoców (malin, jeżyn, jagód, porzeczek)
  • 60 dag śmietany
  • sześć żółtek
  • szczypta cynamonu
  • dwie łyżki cukru pudru.

    Przygotowanie:

    1. Masło utrzeć w 15 dag cukru na pulchną masę.
    2. Ucierając, wbijać po jednym jajku.
    3. Dodać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Dokładnie wymieszać.
    4. Formę do pieczenia natłuścić i posypać mąką lub tartą bułką. Przełożyć do niej ciasto i piec w temp. 200 st. C około 10 minut.
    5. Umyć owoce i posypać nimi podpieczone ciasto.
    6. Śmietanę wymieszać z żółtkami, szczyptą cynamonu i resztka cukru.
    7. Polać śmietanowym sosem ciasto i piec przez kwadrans.
    8. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

    Deser owocowy z pianką

    Składniki:
  • 0,5 kg drobnych sezonowych owoców (mogą być jagody, maliny, ale też porzeczki czy borówki amerykańskie)
  • pół szklanki skondensowanego niesłodzonego mleka
  • łyżka cukru
  • opakowanie cukru waniliowego.

    Przygotowanie:

    1. Owoce oczyścić, umyć i osączyć.
    2. Mleko dobrze schłodzić i ubić mikserem na puszystą piankę.
    3. Wsypać oba cukry i ubijać jeszcze minutę.
    4. W wysokich szklankach układać na przemian mleczną piankę i owoce.
    Ten deser można też uzupełnić warstwami pokruszonych ciasteczek owsianych lub krakersów. Wtedy jednak należy go wykonać tuż przed podaniem, żeby kawałki ciasteczek zachowały chrupkość. Jeśli deser przygotowujemy wcześniej, warto do pianki dodać pod koniec jej ubijania łyżkę żelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie.

    Ekspresowy tort lodowy

    Składniki:
  • gotowy spód biszkoptowy (ten cienki z obrzeżem)
  • cztery łyżki dżemu, najlepiej brzoskwiniowego lub morelowego
  • lody waniliowe
  • 30 dag mieszanych owoców (maliny, jagody, porzeczki).

    Przygotowanie:

    1. Biszkopt mocno schłodzić w lodówce.
    2. Posmarować go dżemem.
    3. Z lodów specjalnym przyrządem zrobić kulki (można też po prostu pokroić lody w większą kostkę).
    4. Lodowe kulki ułożyć na biszkoptowym spodzie i posypać owocami. Można ozdobić listkami świeżej mięty.

    Podawać natychmiast.
  • Dołącz do nas na Facebooku!

    Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

    Polub nas na Facebooku!

    Kontakt z redakcją

    Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

    Napisz do nas!
    Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska