Wykorzystujmy je, póki czas. Nic przecież nie zastąpi smaku świeżych owoców. Warto je jeść tak po prostu, bez dodatków. Warto przyrządzać z nich desery i ciasta.
Ciasto śmietanowe z owocami
Składniki ciasta:
Składniki masy śmietanowej:
Przygotowanie:
1. Masło utrzeć w 15 dag cukru na pulchną masę.
2. Ucierając, wbijać po jednym jajku.
3. Dodać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Dokładnie wymieszać.
4. Formę do pieczenia natłuścić i posypać mąką lub tartą bułką. Przełożyć do niej ciasto i piec w temp. 200 st. C około 10 minut.
5. Umyć owoce i posypać nimi podpieczone ciasto.
6. Śmietanę wymieszać z żółtkami, szczyptą cynamonu i resztka cukru.
7. Polać śmietanowym sosem ciasto i piec przez kwadrans.
8. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Deser owocowy z pianką
Składniki:Przygotowanie:
1. Owoce oczyścić, umyć i osączyć.
2. Mleko dobrze schłodzić i ubić mikserem na puszystą piankę.
3. Wsypać oba cukry i ubijać jeszcze minutę.
4. W wysokich szklankach układać na przemian mleczną piankę i owoce.
Ten deser można też uzupełnić warstwami pokruszonych ciasteczek owsianych lub krakersów. Wtedy jednak należy go wykonać tuż przed podaniem, żeby kawałki ciasteczek zachowały chrupkość. Jeśli deser przygotowujemy wcześniej, warto do pianki dodać pod koniec jej ubijania łyżkę żelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie.
Ekspresowy tort lodowy
Składniki:Przygotowanie:
1. Biszkopt mocno schłodzić w lodówce.
2. Posmarować go dżemem.
3. Z lodów specjalnym przyrządem zrobić kulki (można też po prostu pokroić lody w większą kostkę).
4. Lodowe kulki ułożyć na biszkoptowym spodzie i posypać owocami. Można ozdobić listkami świeżej mięty.
Podawać natychmiast.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?