Słubice: Spotkali się amatorzy lokalnych specjałów

(woj)
- Mamy się czym pochwalić - mówiły Maria Mazurkiewicz (od lewej) i Stanisława Przybył z Kowalowa, które przywiozły ze sobą m.in. różne nalewki. Obie panie przygotowały też zdrową i smaczną dyniową zupę dla gości
- Mamy się czym pochwalić - mówiły Maria Mazurkiewicz (od lewej) i Stanisława Przybył z Kowalowa, które przywiozły ze sobą m.in. różne nalewki. Obie panie przygotowały też zdrową i smaczną dyniową zupę dla gości fot. Wojciech Obremski
Owocowo - warzywne przetwory, nalewki, marynowane grzyby, a także przeróżne ciasta i kompoty.

To tylko część przysmaków, jakie przywieźli ze sobą pasjonaci domowego jedzenia z całego regionu.

- Weki robię w zasadzie od dzieciństwa - śmiała się Irena Łukaszewicz ze Słubic, która przygotowuje przetwory ze wszystkiego, co ma w ogrodzie. - Przepadają za nimi zwłaszcza moje wnuki - dodała. Pani Irena była jedną z kilkudziesięciu osób, które przyniosły do słubickiej Fabryki Młodzieży wszystko, co tylko dało się zrobić z warzyw i owoców. To z okazji imprezy "Wekujemy Jesień", którą zorganizowali członkowie Towarzystwa Miłośników Ziemi Słubickiej, oddziału w Kowalowie.

.

- To spotkanie jest przede wszystkim po to, by wypromować nasze lokalne przysmaki - mówił nam, częstując gości zdrową zupą z dyni, główny organizator Janusz Skałecki. Podkreślił, że odpowiednie propagowanie tutejszych produktów może przyciągnąć do regionu wielu turystów. - Dzięki temu będziemy też mogli zrobić to, o czym marzyliśmy od dawna: wydać książkę z przepisami lokalnych przysmaków - tłumaczył J. Skałecki.

Pomysł bardzo spodobał się zebranym. - Takie jedzenie jest najzdrowsze. Nie ma w nim żadnej chemii, ani konserwantów. No i do sklepu nie trzeba biegać - mówiła Irena Bielska, która przyniosła ze sobą ogromny słoik sałatki warzywnej - oczywiście domowej roboty.

Na przyszłoroczne "Wekowanie Jesieni" organizatorzy chcą zaprosić także sąsiadów zza Odry - Niech i oni pokażą, co mają dobrego - mówili nam uczestnicy imprezy.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie