Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Studencka Zapiekanka Macieja

Anna Sobisz
Studencka Zapiekanka Macieja
Studencka Zapiekanka Macieja AS
Jak można zjeść dobrze i tanio? Jest bardzo dużo takich przepisów. Kilka niedrogich produktów i może powstać coś bardzo smacznego. Polecam sprawdzić przepis na sytą zapiekankę według studenta Macieja.
Tania, szybka i bardzo smaczna zapiekanka.
Tania, szybka i bardzo smaczna zapiekanka. AS

Tania, szybka i bardzo smaczna zapiekanka.
(fot. AS)

Studencka zapiekanka Macieja jest tania, szybka i naprawdę dobra. 40 min. spędzone w kuchni i z piekarnika wyjmujemy nie tylko bardzo apetycznie wyglądające danie, ale również bardzo smaczne.

Składniki:
Podwójna pierś z kurczaka
3 parówki
10 dag szynki
1 cebula
Śmietana 18 %
Koncentrat pomidorowy
Makaron świderki
Ser żółty
Pietruszka

Przygotowanie:
Makaron gotujemy na al dente. Pokrojoną w piórka cebulę, wrzucamy na patelnie i podsmażamy. Następnie pokrojone filety należy przyprawić odrobiną soli, pieprzu i przyprawy do kurczaka. Dorzucamy do cebuli i podsmażamy na delikatnym ogniu, tak żeby cebula się zeszkliła. Do małej miseczki dodajemy śmietane i koncentrat pomidorowy, mieszamy. Szynkę i parówki kroimy w plasterki.

W naczyniu żaroodpornym układamy: kurczaka z cebulą, pokrojone parówki, szynkę i makaron. Posypujemy pietruszką i zalewamy sosem. Wierzch posypujemy dużą ilością żółtego sera.

Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego na 200 stopni piekarnika na 15 min.

Danie gotowe! Smacznego ;)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska