1. Czy powinniśmy całkowicie zrezygnować z warzyw spod folii?
- Z nowalijkami jest jak z wszystkim innym - powinniśmy jeść je w umiarkowanych ilościach. Na pewno nie mogą być podstawą wyżywienia, bo możemy natknąć się w nich na szkodliwe substancje: azotany stosowane w nawozach sztucznych i pestycydy, czyli środki ochrony roślin. Kupując nowalijki trzeba się kierować zdrowym rozsądkiem oraz zachować umiar w ich spożyciu, tak aby stanowiły one dodatek w całodziennej diecie.
2. Dlaczego jest w nich więcej substancji chemicznych niż w warzywach sezonowych?
- Wpływa na to sposób uprawy. Nowalijki nie rosną zazwyczaj w naturalnych warunkach. Podobnie jest z niektórymi owocami, które teraz dostępne są przez cały rok, a kiedyś mogliśmy je jeść tylko sezonowo, np. truskawki. Dobrze też jest przechowywać warzywa w opakowaniach papierowych niż foliowych. Foliowych opakowań nie należy zamykać.
3. Gdzie w takim razie znajdziemy tak potrzebne wiosną witaminy?
- Można je zastępować przetworami przygotowanymi przez siebie, przechowanymi przez zimę owocami, suszami. Korzystajmy z warzyw mrożonych. No i możemy także jeść np. cytrusy sprowadzane zza granicy. Wszystko to jedzone z umiarem powinno zapewnić nam odpowiednią dawkę witamin.
- Dziękuję.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?