Szaszłyki z mozzarelli i inne przepisy na przekąski do potraw z grilla. Proponuje Marta Krawczyk z Barlinka

Redakcja
Kilka pomysłów na dodatki do potraw z grilla i nie tylko. Dziękujemy Marcie Krawczyk z Barlinka.
Fot. Marta Krawczyk

(fot. Fot. Marta Krawczyk)

Przekąski z ogórka
Składniki: 2 ogórki, 200 g serka twarogowego, 1 łyżka śmietany, sok z 1/2 cytryny, po 1/4 papryki żółtej i czerwonej, szczypior, sól, pieprz.

Przygotowanie: ogórka umyć, pokroić wzdłuż w cienkie plasterki przy pomocy obieraczki do warzyw (środek z pestkami odłożyć), poukładać dekoracyjnie na talerzach, posypać solą i pieprzem. Twarożek wymieszać z sokiem z cytryny, śmietaną, solą, pieprzem, posiekanym szczypiorkiem i pokrojoną w kostkę papryką. Twarożek ułożyć na ogórkach, podawać z grzankami.

Fot. Marta Krawczyk

(fot. Fot. Marta Krawczyk)

Kiełkująca sałata
Składniki: 50 g kiełków rzodkiewki, 1 żółta papryka, 2 kromki chleba razowego z pestkami dyni, kilka pomidorków koktajlowych, 40 g sera topionego wędzonego, oliwa z oliwek, ocet winny, sól, pieprz, tymianek, oregano.

Przygotowanie: kiełki myjemy, dokładnie suszymy, pomidorki kroimy na pół, paprykę w cienkie paseczki, ser w krążki, dodajemy do kiełków, polewamy oliwą, octem, posypujemy solą, pieprzem, oregano i tymiankiem, mieszamy. Rozkładamy na talerzach, chleb opiekamy na grillu, kroimy w kostkę, układamy na sałatce, polewamy oliwą.

Fot. Marta Krawczyk

(fot. Fot. Marta Krawczyk)

Sałatka z surimi
Składniki: 1 opakowanie paluszków surimi, 1/2 puszki groszku, 2 łodygi selera naciowego, 1 opakowanie mini mozzarella, natka pietruszki, dymka, sól, pieprz, oliwa z oliwek, sok z 1/2 cytryny, bazylia.

Przygotowanie: paluszki surimi polewamy oliwą, opiekamy chwilę na grillu. Kroimy w kawałki, seler kroimy w półksiężyce, mozzarelle na pół, dymkę w krążki. Składniki mieszamy, dodajemy groszek i poobrywane z gałązek listki natki, dodajemy oliwę, sok z limonki sól, pieprz i bazylie, mieszamy.

Szaszłyki z mozzarelli
Składniki: 2 wędzone mozzarelle, 1 cukinia, 100 g wędzonego boczku w cienkich plasterkach, 100 g pomidorków koktajlowych, oliwa z oliwek.

Przygotowanie: cukinie kroimy obieraczką do warzyw w cienkie plastry, mozzarelle kroimy w większą kostkę, połowę kawałków sera owijamy plasterkami cukinii, drugą połowę plastrami boczku. Na patyczki do szaszłyków na przemian nabijamy ser w cukinii i boczku. Na środku szaszłyka nabijamy po pomidorku. Polewamy szaszłyki oliwą, pieczemy na grillu 5 min., kilkakrotnie obracając.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3