Jeśli tak, podziel się swoją wiedzą. Opublikujemy je naszej internetowej kuchni. Przyślij na skrzynkę: [email protected]
Porady od kuchni
* Kupując mrożonki, sprawdź, czy przesypują się, gdy poruszasz torebką. Jeżeli są pozlepiane, musiały być rozmrożone i ponownie zamrożone. Kolor owoców i warzyw nie powinien odbiegać od tego, jaki mają, gdy są świeże. Jeśli są lekko odbarwione, zbrązowiałe - nie kupuj!
* Łatwiej obiera się ząbki czosnku, kiedy rozgnieciemy go płaska częścią noża lub zanurzymy we wrzątku na dwie-trzy minuty.
* Jajka gotuj w lekko osolonej wodzie, wtedy nie popęka skorupka i łatwiej będzie je obrać.
*Aby obrać pomidora ze skórki należy naciąć ją na górze i zalać pomidory wrzątkiem na kilka sekund, a następnie zimną wodą.
* Jeżeli chcemy, aby desery miały intensywny smak i aromat dodajemy cynamon, wanilię, anyż lub goździki.
* Szykując sałatę pamiętamy, aby liście przed zalaniem sosem dokładnie osuszyć. W przeciwnym razie krople wody mogą rozwodnić sos i sałata będzie bez smaku.
* Przed smażeniem ziemniaków lub mięs należy je osuszyć, aby nie pryskał tłuszcz.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?