Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sztuczki w kuchni, czyli dobre rady przy gotowaniu

(staw)
Fot. DiGiTouch
Kolejny odcinek porad od kuchni. Czy też masz swoje sposoby na dobry efekt kulinarny?

Jeśli tak, podziel się swoją wiedzą. Opublikujemy je naszej internetowej kuchni. Przyślij na skrzynkę: [email protected]

Porady od kuchni

* Kupując mrożonki, sprawdź, czy przesypują się, gdy poruszasz torebką. Jeżeli są pozlepiane, musiały być rozmrożone i ponownie zamrożone. Kolor owoców i warzyw nie powinien odbiegać od tego, jaki mają, gdy są świeże. Jeśli są lekko odbarwione, zbrązowiałe - nie kupuj!
* Łatwiej obiera się ząbki czosnku, kiedy rozgnieciemy go płaska częścią noża lub zanurzymy we wrzątku na dwie-trzy minuty.
* Jajka gotuj w lekko osolonej wodzie, wtedy nie popęka skorupka i łatwiej będzie je obrać.
*Aby obrać pomidora ze skórki należy naciąć ją na górze i zalać pomidory wrzątkiem na kilka sekund, a następnie zimną wodą.
* Jeżeli chcemy, aby desery miały intensywny smak i aromat dodajemy cynamon, wanilię, anyż lub goździki.
* Szykując sałatę pamiętamy, aby liście przed zalaniem sosem dokładnie osuszyć. W przeciwnym razie krople wody mogą rozwodnić sos i sałata będzie bez smaku.
* Przed smażeniem ziemniaków lub mięs należy je osuszyć, aby nie pryskał tłuszcz.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska