Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

TŁUSTY CZWARTEK. Kiedy jest tłusty czwartek i skąd się wziął ten zwyczaj? Święto pączków w 2019 r. Sprawdź przepisy na pączki! (27.02.2019)

Redakcja
Tłusty czwartek to święto wszystkich łasuchów. Tego dnia żadna dieta nas nie obowiązuje i wszyscy możemy zajadać się do woli pączkami oraz faworkami. Kiedy w 2019 roku przypada tłusty czwartek?

Tłusty czwartek. Kiedy wypada tłusty czwartek w 2018 r.?

Tłusty czwartek zawsze przypada w ostatni czwartek karnawału, czyli w ostatni czwartek przed Środą Popielcową. Data tłustego czwartku, jak również Środy Popielcowej, zależy od daty Wielkanocy, która zawsze przypada w pierwszą niedzielę po pierwszej wiosennej pełni księżyca. W 2019 roku Wielkanoc przypada 21 kwietnia, a Środa Popielcowa 6 marca. Tak więc tłusty czwartek, który rozpocznie ostatni tydzień karnawału, obchodzimy w tym roku 28 lutego.

Niektórzy nawet twierdzą, że tłusty czwartek to największe polskie święto. Dlaczego? Ponieważ w tłusty czwartek jemy dużo, słodko, tłusto, niezdrowo, ale za to bardzo smacznie.

Co warto zjeść w tłusty czwartek?

Tłusty czwartek, znany także jako zapusty, rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. W Polsce oraz w katolickiej części Niemiec, w tym dniu dozwolone jest objadanie się.

Najpopularniejszym przysmakiem w tłusty czwartek są oczywiście pączki oraz faworki, zwane także w niektórych regionach Polki chrustem lub chruścikami.

Kiedyś objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem, które obficie zapijano wódką. Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka – w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło.

Kiedy przypada tłusty czwartek w latach 2019 - 2030?

  • Tłusty czwartek 2019 r. przypada 28 lutego
  • Tłusty czwartek 2020 r. przypada 20 lutego
  • Tłusty czwartek 2021 r. przypada 11 lutego
  • Tłusty czwartek 2022 r. przypada 24 lutego
  • Tłusty czwartek 2023 r. przypada 16 lutego
  • Tłusty czwartek 2024 r. przypada 8 lutego
  • Tłusty czwartek 2025 r. przypada 27 lutego
  • Tłusty czwartek 2026 r. przypada 12 lutego
  • Tłusty czwartek 2027 r. przypada 4 lutego
  • Tłusty czwartek 2028 r. przypada 24 lutego
  • Tłusty czwartek 2029 r. przypada 8 lutego
  • Tłusty czwartek 2030 r. przypada 28 lutego

Historia zwyczaju tłustego czwartku

Geneza tłustego czwartku sięga pogaństwa. Był to dzień, w którym świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych potraw, szczególnie mięs oraz piciu wina, a zagryzkę stanowiły pączki przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną. Rzymianie obchodzili w ten sposób raz w roku tzw. tłusty dzień.

Inne święta związane ze świętami wielkanocnymi:

  • Śledzik - 5 marca 2019 r. (ostatni dzień karnawału)
  • Popielec - 6 marca 2019 r. (pierwszy dzień Wielkiego Postu)
  • Niedziela Palmowa - 14 kwietnia 2019 r.
  • Wielki Czwartek - 18 kwietnia 2019 r.
  • Wielki Piątek - 19 kwietnia 2019 r.
  • Wielki Sobota - 20 kwietnia 2019 r.
  • Niedziela Wielkanocna - 21 kwietnia 2019 r.
  • Lany Poniedziałek (Śmigus-dyngus) - 22 kwietnia 2019 r.
  • Wniebowstąpienie Pańskie - 2 czerwca 2019 r.
  • Zesłanie Ducha Świętego (Zielone Świątki) - 9 czerwca 2019 r.
  • Boże Ciało - 20 czerwca 2019 r.

Przepis na pączki

Ile kalorii ma pączek?

Powszechne jest przekonanie, że idealny (polski) pączek jest puszysty i jednocześnie lekko zapadnięty, z jasną obwódką dookoła – ma to świadczyć o tym, że ciasto smażone było na świeżym tłuszczu. Wartość energetyczna jednego typowego pączka (60 g) wynosi ok. 244 kcal. Rzeczywista kaloryczność pączka będzie w znacznym stopniu uzależniona od ilości tłuszczu pochłoniętego przez ciasto.

Zobacz najlepsze pączki na Tłusty Czwartek [PRZEPISY MISTRZÓW KUCHNI]

Przepisy na pączki z 1904 r., na pączki tradycyjne oraz pyszne pączki łatwe do zrobienia znajdziesz na kolejnych stronach

TŁUSTY CZWARTEK - PRZEPISY NA PĄCZKI

Przepis na pączki z 1904 r.

TŁUSTY CZWARTEK. Kiedy jest tłusty czwartek i skąd się wziął ten zwyczaj? Święto pączków w 2019 r. Sprawdź przepisy na pączki! (27.02.2019)
pixabay.com

Składniki

  • Ulubiona konfitura do wypełnienia pączków
  • 1 l oleju rzepakowego do smażenia pączków
  • 60 g masła
  • 4 szt żółtek
  • 60 g cukru pudru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 500 g mąki

Przygotowanie
Podgrzać 200 ml mleka i jak jest już gorące, wlać je do 200 g przesianej mąki. Mieszać wszystko i odstawić na bok, aby mąka ostygła.

W osobnym naczyniu, do 50 ml ciepłego mleka (nie może być gorące, musi być letnie) dodać drożdże i zostawić je na ok. 10 minut. Do rozczynu dodać też przestudzoną już i wymieszaną z mlekiem mąkę. Mieszać wszystko i odstawić na ok. 20 minut, aby rozczyn z ciastem zaczął już pracować.

4 żółtka ubić mocno z cukrem pudrem "do białości". W międzyczasie podgrzać w rondelku masło klarowane i zostawić aby przestygło.

Do ciasta dodać ostudzone masło klarowane, ubite z cukrem pudrem żółtka i resztę mąki. Wyrobić ciasto dokładnie, póki nie będzie swobodnie odchodzić od rąk. Położyć na misce czystą, suchą ściereczkę i odstawić ciasto do wyrośnięcia na co najmniej 30 minut. Można tę miskę wsadzić do garnka z ciepłą wodą - wtedy ciasto szybciej wyrośnie.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i nadać mu kształt wałka. Nożem odcinać kawałki ciasta (każdy kawałek waży mniej więcej 80 g) i uformować rękoma kulki.

Ułożone na stolnicy pączki przykryć suchą ściereczką i zostawić je na ok. 30 minut do wyrośnięcia.

W garnku z szerokim dnem podgrzać 1 litr oleju. Gdy olej będzie już gorący, wrzucić kilka pączków. Ważne, żeby pączki się nie dotykały.

Smażyć pączki do tego momentu, aż nabiorą ładnego, brązowego koloru. Następnie przewrócić je na drugą stronę za pomocą drewnianego patyczka. Smażyć kilka minut.

Pączki wyłożyć łyżką cedzakową na ręcznik kuchenny.

Ostudzone pączki nadziać za pomocą strzykawki ulubioną konfiturą.

źródło: przepisytradycyjne.pl

Zobacz też: Co lepsze na Tłusty Czwartek: pączki czy faworki?

Pączki tradycyjne - przepis

TŁUSTY CZWARTEK. Kiedy jest tłusty czwartek i skąd się wziął ten zwyczaj? Święto pączków w 2019 r. Sprawdź przepisy na pączki! (27.02.2019)
pixabay.com

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży lub 14 g drożdży instant
  • 100 g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki cukru (100 g)
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka (250 ml)
  • 1 łyżka spirytusu
  • ulubiony dżem lub powidła
  • olej do smażenia (1- 1,5 litra)

Przygotowanie:
Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10 - 15 minut.

Roztopić masło (lub margarynę).

Żółtka, jajko i resztę cukru ubić na parze (ubijać ok. 10 minut).

Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn, kolejno masę jajeczną. Podczas wyrabiania, dodawać roztopione masło. Wyrobić ciasto na gładką masę. Pod koniec dodać spirytus i ponownie wyrobić ciasto. (Ciasto jest bardzo klejące. Najlepiej nie dodawać więcej mąki).

Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 40- 60 minut).

Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany grubo mąką blat i rozwałkować do grubości około 1 cm. Wykrawać z niego krążki o średnicy 7cm (można użyć szklanki).

Na połowę krążków nałożyć nadzienie i przykryć pozostałymi krążkami. Brzegi dobrze zlepić.

Pączki pozostawić do wyrośnięcia, na lekko posypanym mąką blacie, przykryte ściereczką (ok. 30 minut). Pączki powinny być leciutkie i puszyste.

Smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku. Oleju musi być dużo, aby pączki swobodnie w nim pływały. Jeśli pączki będą dobrze napuszone, podczas pieczenia pojawi się pośrodku charakterystyczna biała obwódka. Jeśli zanurzymy pączka na chwilkę w oleju i podsmażymy ją lekko, wówczas po upieczeniu obwódka się nie zapadnie.

Pączki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.

Pączki posypać cukrem pudrem (najlepiej jeszcze ciepłe) lub polukrować.

Lukier
Na 1 szklankę cukru pudru należy dać ok. 1-2 łyżek gorącej wody lub więcej, wtedy lukier będzie rzadszy.

źródło: www.domowe-wypieki.pl

Zobacz też: Co lepsze na Tłusty Czwartek: pączki czy faworki?

Pyszne pączki łatwe do zrobienia - przepis

TŁUSTY CZWARTEK. Kiedy jest tłusty czwartek i skąd się wziął ten zwyczaj? Święto pączków w 2019 r. Sprawdź przepisy na pączki! (27.02.2019)
pixabay.com

Składniki:

  • 1 kg mąki (najlepiej tortowej)
  • 100 g drożdży
  • 100 g cukru
  • 0,5 l mleka
  • 6 żółtek
  • 1 całe jajko
  • szczypta soli
  • 5 łyżek oleju
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kieliszek wódki lub spirytusu
  • 1 l oleju do smażenia

Nadzienie:

  • marmolada, toffi, budyń

Przygotowanie:
Do dużej miski wkruszyć drożdże, dodać 2 łyżeczki cukru, 1 łyżkę mąki i zalać ciepłym mlekiem – dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 30 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do wyrośniętej masy dodać jajko, szczyptę soli, oliwę, alkohol i resztę cukru – dobrze wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę i żółtka – ciągle mieszając. Uformować z ciasta kulę, przykryć ściereczką i odstawić na 30 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gdy ciasto wyrośnie podzielić na części, wałkować placki grubości 1 cm i wycinać krążki np. szklanką. Wycięte koła ułożyć na blacie podsypanym mąką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 15 min.

W tym czasie w garnku rozgrzać olej.

Do nagrzanego oleju wrzucić wyrośnięte krążki. Kiedy się zarumienią przekręcić patyczkiem na drugą stronę. Usmażone wyjąć na papier, aby odsączyć je z tłuszczu. Wystudzone pączki nabić szprycą ulubionym nadzieniem – marmolada, toffi, budyń itp.

źródło: www.przyslijprzepis.pl

Zobacz najlepsze pączki na Tłusty Czwartek [PRZEPISY MISTRZÓW KUCHNI]

Przepis na pączki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska