Spotkanie z producentami żywności odbyło się 16 lutego w Muzeum Etnograficznym w Zielonej Górze – Ochli.
Znak towarowy białej czapki kucharskiej na niebieskim tle z nazwą regionu oznacza, że trafiliśmy na produkt bardzo wysokiej jakości, wytwarzany z surowców pochodzących z danego regionu. "Czapką" mogą być oznakowane także lokale gastronomiczne. W tym przypadku oznaczone dania w karcie, pochodzą z produktów regionalnych - informuje Urząd Marszałkowski Województwa Lubuskiego.
Koncepcja Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego została opracowana i wprowadzona w południowo-wschodniej Skanii Szwecji i na duńskiej wyspie Bornholm w 1995 roku. W 1997 roku sieć zaczęła rozszerzać się na inne kraje europejskie. Dzisiaj zrzesza 46 regionów w Europie, w tym 11 województw w Polsce - informuje Urząd Marszałkowski Województwa Lubuskiego.
Spotkanie z producentami żywności odbyło się 16 lutego w Muzeum Etnograficznym w Zielonej Górze – Ochli.