Nasza Loteria - pasek na kartach artykułów

Treściwa sałatka z ziemniaków i boczku z rukolą na grilla. Odkryj przepis idealny na wiosenny obiad. Tym daniem trafisz w gusta smakoszy

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Na domowe przyjęcia można przygotować sycącą sałatkę z ziemniaków i boczku z rukolą. Wiosną jest wyjątkowa smaczna, gdy skorzysta się z młodych ziemniaków.
Na domowe przyjęcia można przygotować sycącą sałatkę z ziemniaków i boczku z rukolą. Wiosną jest wyjątkowa smaczna, gdy skorzysta się z młodych ziemniaków. materiały prasowe wydawnictwa Buchmann
Domowa sałatka z ziemniaków i boczku to pomysł na znakomitą przekąskę do potraw z grilla. Rukola i czerwona cebula dodają pikantnego smaku ziemniakom i podkreślają smak wędzonki. Przepis pochodzi z książki „Sałatki. Zdrowe i kolorowe” opublikowanej przez wydawnictwo Buchmann.

W skrócie

Sałatka z ziemniaków i wędzonego boczku wyśmienicie smakuje przyprawiona świeżymi ziołami. Można sięgnąć po łatwo dostępną natkę pietruszki albo posiekać koperek. Jeżeli lubicie wyrazistsze smaki, to możecie skorzystać ze świeżych liści bazylii, tymianku albo majeranku. Sałatka będzie oryginalna, gdy przyprawimy ją posiekanym rozmarynem. W sezonie wiosenno-letnim zachęcamy do urozmaicenia przepisu młodymi ziemniakami.

Sałatka z ziemniaków i boczku z rukolą – przepis na grilla

Liczba porcji: dla 2-4 osób.
Czas przygotowania: 50 minut.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 8 plastrów wędzonego boczku,
  • 2 duże lub 3 małe ziemniaki,
  • 1 garść rukoli,
  • 1/4 czerwonej cebuli,
  • ulubione przyprawy,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Czytaj także: Boczek pieczony w musztardzie na obiad. Zobacz przepis na mięso rozpływające się w ustach

Jak zrobić sałatkę z ziemniaków z boczkiem?

Przygotowanie:

  1. Boczek pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na suchej patelni, by się zrumienił.
  2. Ziemniaki obrać, pokroić w dużą kostkę i gotować w osolonej wodzie 15 minut.
  3. Odsączyć, wyłożyć na patelnię i podsmażyć na niedużej ilości oleju, ostudzić.
  4. Cebulę pokroić w kosteczkę.
  5. Do miski włożyć rukolę, cebulę, ziemniaki i boczek, dodać przyprawy i wymieszać.
  6. Całość skropić oliwą z oliwek.

Czytaj także:

„Sałatki. Zdrowe i kolorowe” – przepisy z dodatkiem mięsa

W książce „Sałatki. Zdrowe i kolorowe” opublikowanej przez wydawnictwo Buchmann znalazło się aż 70 przepisów. Miłośnicy dań mięsny mogą skorzystać z przepisu na sałatkę z kurczakiem, kukurydzą i ananasem lub wypróbować recepturę sałatki z jajek w sałacie z boczkiem i kozim serem. Natomiast fani ryb i owoców można nie pogardzą wyrafinowaną sałatką z krewetkami, rukolą i liśćmi szpinaku.

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Buchmann.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Poznaj przepisy sławnych kucharzy

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najlepsze babki na Wielkanoc

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Treściwa sałatka z ziemniaków i boczku z rukolą na grilla. Odkryj przepis idealny na wiosenny obiad. Tym daniem trafisz w gusta smakoszy - Strona Kuchni

Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska