Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Trzeciego kwietnia opublikujemy pomysły Czytelników "Gazety Lubuskiej" na dania wielkanocne

Redakcja
Fot. DiGiTouch
Barbarę Brzezicką z Ilowej nagradzamy książką za pomysły na dania, które możemy przyrządzić na obiad, kolację i deser.

3 kwietnia, w piątkowym dodatku do "Gazety Lubuskiej" - "Co, Gdzie, Kiedy, Za ile" Państwu propozycje na dania wielkanocne. Serdecznie dziękujemy za przepisy, które dostaliśmy od Czytelników. Zawsze możemy na was liczyć. Szczególnie cenne w tych pomysłach kulinarnych podpowiedzi, jak przygotować potrawę, jakie składniki można zamienić na inne.
Nasz kącik kulinarny wciąż potrzebuje nowych talentów w gotowaniu, więc bardzo zapraszamy do korespondencji i nadsyłania sprawdzonych przepisów razem ze zdjęciami i filmami. Czekamy na listy: al. Niepodległości 25, 65-042 Zielona Góra (z dopiskiem przepisy kulinarne), mail: [email protected]

SAŁATKA RYŻOWA

Składniki: 3 torebki ryżu, duża pierś z kurczaka, puszka kukurydzy, ogórek kiszony, ogórek świeży, 1 por, majonez, sól, pieprz, trochę natki pietruszki.

Przygotowanie: ryż i pierś kurczaka gotujemy, odsączamy. Pierś kurczaka kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do ryżu, kukurydzę odsączamy, też dodajemy. Ogórka kiszonego kroimy, odciskamy od wody, dodajemy do pozostałych składników. Ogórka świeżego też kroimy i doprawiamy do smaku. Por kroimy drobno, dodajemy do reszty. Natkę pietruszki trzeba posiekać i dodać do składników. Całość mieszamy z majonezem. Doprawiamy, wkładamy do salaterki na liście zielonej sałaty. Schładzamy w lodówce, aby się przegryzła.

ZIEMNIAKI FASZEROWANE

Składniki: 40 szt. średnich ziemniaków, 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego, 0,5 kg pieczarek, 1 mała śmietana 12-procentowa do sosów, 1 cebula, 1/2 szklanki oleju, sól, pieprz, vegeta, bazylia, majeranek (do smaku), 2 łyżki mąki.

Przygotowanie: w umytych, obranych ziemniakach łyżeczką wydrążamy środki. Tak, aby nie uszkodzić boków. Solimy w środku, obracamy i zostawiamy. Mięso mielone wyrabiamy na jednolitą masę z połową pieczarek startych na tarce o dużych oczkach. Farszem napełniamy ziemniaki. Naczynie żaroodporne podlewamy oliwą, wkładamy ziemniaki i pieczemy w 170 stopniach C, od godziny do dwóch.
Robimy sos. Resztę pieczarek kroimy w plastry i smażymy z cebulka na oleju 10-15 min. Podlewamy trochę wodą z mąką, robiąc sos. Na koniec wlewamy śmietanę i zagotowujemy. Sos można wlać do ziemniaków, lub podawać osobno. Można na ziemniaki pod koniec pieczenia zetrzeć trochę żółtego sera. Podawać z surówką: z kapusty pekińskiej i jednej marchwi. Dodać gotowy sos Knora, np. włoski.

SZARLOTKA Z KONIAKIEM

Składniki na ciasto: 0,5 kg mąki, kostka masła, 4 żółtka, 5 łyżek cukru, 4 łyżki gęstej śmietany, 1/2 paczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy.

Przygotowanie: z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Wstawić do lodówki na godzinę.

Składniki na masę: 3 łyżki pokruszonych biszkoptów, kg jabłek, 3 łyżki koniaku, jajko, 6 łyżek cukru.

Przygotowanie: 2/3 ciasta ułożyć w tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, podpiec 5 minut w temperaturze 180 stopni C. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać cukier, koniak, można też dorzucić garść rodzynek i odstawić na kilka minut. Na podpieczone ciasto wysypać biszkopty, wyłożyć masę jabłkową, przykryć resztą ciasta. Ciasto rozwałkować, lekko docisnąć do jabłek. Wierzch ciasta posmarować rozmąconym jajkiem. Piec 40-50 minut w 180 stopniach C. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem. Można zrobić rozetki z bitej śmietany.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska