Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Trzecioklasiści w akcji

Alicja Kucharska
Program „Od uprawy do potrawy”
Program „Od uprawy do potrawy” Alicja Kucharska
Program „Od uprawy do potrawy”, czyli ekspedycja smaków. To były mądre zakupy!

W środę, 2 listopada odbyła się premierowa wycieczka edukacyjna, w której udział wzięli uczniowie Publicznej Szkoły Podstawowej numer 6. Wyprawa to odpowiedź na program „Od uprawy do potrawy”, która została zorganizowana w świebodzińskim Tesco.

Uczniowie z klasy III c łamali żywieniowe szyfry i rozwiązywali zagadki, a sama wycieczka o tematyce żywieniowej przypadła uczniom do gustu. W jej trakcie w formie konkursów, rebusów i zabawy zgłębiali wiedzę o problemach żywieniowych dzieci. - Najlepiej, by takie zajęcia odbywały się codziennie - mówią uczniowie klasy III C. - Dowiadujemy się tutaj bardzo dużo, a do tego bierzemy udział w konkursach. To coś zupełnie innego niż nauka w szkolnej ławce - skomentowali Antek Walczak, Piotr Golimento, Radek Wróbel i Szymon Piasny z „Szóstki”.

- To nic innego jak wycieczka do miejsc, w których każdy podejmuje decyzje o swoim odżywianiu wrzucając do koszyka określone produkty - wyjaśnia kierownik zespołu Barbara Chmielewska. - Obecność dzieci spotyka się z wielkim entuzjazmem klientów. Za pośrednictwem tego programu chcemy wiedzę teoretyczną ukazać w praktyce. Celem jest, by dzieci były bardziej świadomie w dziedzinie zdrowego odżywiania, które rozpoczyna się tak naprawdę już w sklepie. Świadomy wybór produktów to podstawa i mamy nadzieję, że ucząc prawidłowych nawyków od najmłodszych lat wspólnie wypracujemy pożądany efekt i będziemy likwidować problemy żywieniowe- dodaje kierownik Barbara Chmielewska.

W trakcie wycieczki edukacyjnej uczniowie odkryli nowe smaki, złamali szyfry etykiet, a także prześledzili tytułowy proces produkcji od uprawy do potrawy. Uczniowie poznali zróżnicowaną dietę w zależności od pory roku. Zachęcono ich do wyboru zdrowych, pełnowartościowych produktów, a także czytania etykiet, które opisują pełny skład danego produktu. Uczniowie wyszukiwali produktów zdrowych, z których można stworzyć pożywne śniadanie. Odwiedzili również magazyn, a także mieli okazję wcielić się w rolę kasjera. Wycieczkę poprowadził specjalnie przeszkolony pracownik sklepu.

Jak podkreślali nauczyciele, tematyka programu jest uzupełnieniem wiedzy i tematyki zdrowego odżywiania, którą realizują podczas lekcji. Jest to też wyjście poza szkołę, co z kolei bardzo przypada do gustu uczniom. - Jest to na pewno coś innego, nowego, a jak wiadomo podczas takich zajęć uczniowie najwięcej się uczą. W Świebodzinie jest bardzo mało takich akcji, dlatego, gdy pojawiła się taka możliwość, od razu postanowiłam z niej skorzystać i wraz z moją klasą wziąć udział w wycieczce edukacyjnej - mówi wychowawczyni III C, Małgorzata Suchta. - To świetne rozwinięcie, uzupełnienie i zobrazowanie tego, czego uczniowie uczą się podczas lekcji - podsumowuje.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska