5/8
GRZYBY
W mikrofali nie powinno się podgrzewać grzybów, ani składających się z nich w większości dań.
Dlaczego? Bo podgrzane grzyby mogą powodować wzdęcia i bóle żołądka.
6/8
ZIEMNIAKI
Ziemniaki nie powinny być odgrzewane, ponieważ w ten sposób tracą swoje wszelkie walory smakowe, a także właściwości.
W ziemniakach znajduje się potas, wapń oraz witaminy. Podgrzanie całkowicie je wyeliminuje.
7/8
BURAKI
Burak to warzywo bogate w potas, sód, witaminy i antyutleniacze. Tak jest jednak dopóki burak nie trafi do kuchenki mikrofalowej.
Co więcej: buraki zawierają azotany więc, zamiast je odgrzewać, lepiej jest zjeść je na zimno.
8/8
JAJKA
Podgrzewanie jajek może spowodować uwolnienie się z nich szkodliwych dla zdrowia toksyn.