MKTG SR - pasek na kartach artykułów

W Barcelonie Cristiano Ronaldo sieje zgorszenie (zdjęcia)

Redakcja
Caganery szokują gości odwiedzających Barcelonę
Caganery szokują gości odwiedzających Barcelonę
Świąteczne szaleństwo najwcześniej dopada Hiszpanów i Włochów. Zwłaszcza Katalończyny mają wiele oryginalnych bożonarodzeniowych zwyczajów, które mogą nawet wywołać lekki niesmak.
Na bazarach w Barcelonie czuć już przedświąteczną atmosferę

A w Hiszpanii i we Włoszech mamy już święta

Feeria kolorów, paradujący po ulicach św. Mikołaje i dziki tłum kłębiący się w sklepach w poszukiwaniu prezentów... Tak wygląda Barcelona. Niby banał podobnie jak wielkie bożonarodzeniowe jarmarki, które panoszą się przed wszystkimi kościołami. A czegóż tutaj nie ma? Sery, szynki, bombki, miody

Co zwraca naszą uwagę? Przede wszystkim wszelkie akcesoria do budowania szopek. Też niby normalka, ale... To chyba jedyna szansa, by zobaczyć znane osobistości w sytuacji... Cóż, intymnej. W tym roku w Barcelonie robi karierę kucający Cristiano Ronaldo, co zostało zinterpretowane jako początek próby sił przed wielkimi piłkarskimi derbami między madryckim Realem i Barceloną. To jeden z tzw. caganerów (El Caganer). Oto w Katalonii, drewniana figurka przedstawiająca osobę podczas wypróżniania się, to od wieków symbol szczęścia i powodzenia w Nowym Roku. Cudzoziemcy czują niesmak, Hiszpanie chichoczą, gdy w szopkach bożonarodzeniowych kucają lub siusiają politycy, sportowcy, gwiazdy estrady. To tradycja z XVII wieku. Jedni twierdzą, że to metafora żyznej ziemi, bądź równości wszystkich ludzi… Inni uważają, że symbolizuje nadejście Jezusa, które wielu zaskoczyło… Jeszcze inni mówią o podkreśleniu naturalizmu sceny narodzin Jezusa.

Innym "dziwadłem", które możemy spotkać na katalońskich bazarach jest ... El tio. Pieniek często przybrany czapką św. Mikołaja. Ta tradycja wywodzi się z małych górskich katalońskich miasteczek. Poprzez uderzanie kijami el tio daje prezenty, zwykle słodycze. Dzieci śpiewają kolędy patrząc na szopkę, a w międzyczasie rodzice podkładają pod koc prezenty.

A co w Bargamo? To okolice Mediolanu, czyli w roli głównej występuje panettone. To świąteczna babka przygotowana wedle oryginalnej receptury, bogata w bakalie, która musi zawierać aromatyczną skórkę pomarańczy. Ciasto powinno po upieczeniu wisieć do góry dnem, stąd jego przygotowania są skomplikowane. Włosi jedzą ją często z dodatkiem tradycyjnego, kremowego serka mascarpone lub z kremem jajecznym - zabaglione.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska