Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

W Lubuskiem są warzywa z Hiszpanii. Na szczęście bez bakterii

(jm)
Kontrole sanepidu przeprowadzane są także w hipermarketach
Kontrole sanepidu przeprowadzane są także w hipermarketach sxc.hu/mindicator
Od 1 czerwca pracownicy sanepidu w całym województwie przeprowadzają kontrole, m.in. hipermarketów i targowisk, pod kątem miejsca pochodzenia warzyw. Znaleziono spore ilości towaru z tych rejonów Hiszpanii, skąd pochodzą warzywa skażone bakteriami coli.

- Od środy przeprowadziliśmy 110 kontroli w całym województwie - mówi Elżbieta Matuszkiewicz, kierownik oddziału higieny żywności i żywienia Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gorzowie.

W supermarketach, hipermarketach, targowiskach oraz giełdach owocowo-warzywnych w całym województwie jest cała masa towarów z Almerii i Malagi, dwóch regionów Hiszpanii, skąd pochodzą warzywa skażone bakterią coli (przyczyniła się ona do śmierci kilkunastu osób w Europie, w Polsce zanotowano już trzy przypadki zatrucia).

Najczęściej są to bakłażany, młoda kapusta i pomidory. W tej grupie nie ma ogórków. Do sprawdzenia pobrano 14 próbek warzyw. - Nie były skażone bakteriami. Nie ma zagrożenia - mówi Matuszkiewicz.

Kontrole potrwają do 10 czerwca.

Nieruchomości z Twojego regionu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska