- Od środy przeprowadziliśmy 110 kontroli w całym województwie - mówi Elżbieta Matuszkiewicz, kierownik oddziału higieny żywności i żywienia Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gorzowie.
W supermarketach, hipermarketach, targowiskach oraz giełdach owocowo-warzywnych w całym województwie jest cała masa towarów z Almerii i Malagi, dwóch regionów Hiszpanii, skąd pochodzą warzywa skażone bakterią coli (przyczyniła się ona do śmierci kilkunastu osób w Europie, w Polsce zanotowano już trzy przypadki zatrucia).
Najczęściej są to bakłażany, młoda kapusta i pomidory. W tej grupie nie ma ogórków. Do sprawdzenia pobrano 14 próbek warzyw. - Nie były skażone bakteriami. Nie ma zagrożenia - mówi Matuszkiewicz.
Kontrole potrwają do 10 czerwca.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?