- Ta grupa produktów jest najbogatszym źródłem wapnia - podkreśla dr Lucyna Kozłowska z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Ser ma mniej
Nie jest jednak łatwo przekonać dzieci, żeby piły mleko. Na szczęście minęły czasy, kiedy wybór mlecznych przetworów był niewielki.
- Należy jednak pamiętać, że nie wszystkie przetwory mleczne zawierają równie dużo wapnia - mówi dr Kozlowska. - Na przykład biały ser ma go znacznie mniej niż jogurt.
To dobra wiadomość dla dzieci, które nie kochając mleka, a czasem też twarogu, zwykle bez oporów sięgają po jogurty, zwłaszcza te smakowe. Dorosłym jogurty też dobrze robią, bo zawierają szczepy bakterii, wpływające korzystnie na pracą jelit.
Mniej cukru
Połączenie fermentowanych produktów mlecznych z owocami i ziarnami zbóż to rozwiązanie, dzięki któremu dostarczymy swojemu organizmowi nie tylko wapń, ale też białko i węglowodany.
A co z osobami, których organizm nie toleruje mleka, a ściślej zawartej w nim laktozy? Czy muszą zrezygnować też z mlecznych przetworów?
- Jeśli należymy do osób z nietolerancją laktozy, czyli cukru mlecznego, wskazane jest właśnie spożywanie fermentowanych produktów mlecznych, które ze względu na działalność zawartych w nich bakterii mlekowych, mają obniżoną zawartość tego cukru - podkreśla dr Lucyna Kozłowska.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?