Woda tylko po przegotowaniu
Mieszkańcy kilku miejscowości na terenie gminy Zabór mogą korzystać z wody do celów konsumpcyjnych, ale tylko i wyłącznie po jej uprzednim przegotowaniu. Chodzi przede wszystkim o wodę wykorzystywaną do picia, przygotowywania posiłków, mycia naczyń oraz płukania warzyw i owoców. Zalecenia dotyczą mieszkańców miejscowości:
- Łaz
- Zabór
- Tarnawa
- Mielno
Komunikat w tej sprawie wydała Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Zielonej Górze.
Do czasu przywrócenia jakości wody zgodnej z rozporządzeniem Ministra Zdrowia, do celów konsumpcyjnych, a więc do picia, przygotowywania posiłków i potraw, do mycia i płukania warzyw oraz owoców, do produkcji żywności, mycia naczyń i powierzchni mających kontakt z żywnością, a także do kąpieli dzieci do lat dwóch oraz osób ze znacznie obniżoną odpornością, powinna być używana wyłącznie po gotowaniu przez minimum dwie minuty - czytamy w komunikacie.
W wodzie wykryto bakterie
Zielonogórski sanepid informuje, że w wodzie została przekroczona dopuszczalna wartość parametrów bakterii grupy coli.
Na podstawie sprawozdania z badań próbek wody pobranych w dniu 19 września z wodociągu publicznego Łaz w gminie Zabór, zaopatrującego miejscowości: Łaz, Zabór, Tarnawa, Mielno, informujemy, że jakość wody uległa pogorszeniu pod względem mikrobiologicznym i nie spełnia wymagań określonych w obowiązujących przepisach ze względu na obecność pojedynczych bakterii grupy coli. Właściciel ujęcia został zobowiązany do podjęcia działań naprawczych celem doprowadzenia jakości wody do obowiązujących wymagań - tłumaczy Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Zielonej Górze.
Woda może być natomiast normalnie wykorzystywana do innych celów socjalno-bytowych, higienicznych oraz do urządzeń sanitarnych.
Bakteria może spowodować zatrucie
Bakterie coli to cała grupa mikroorganizmów pałeczkowatych z rodziny Enterobacteriaceae, które są powszechnie obecne w naszym otoczeniu. Naturalnie występują w organizmach ludzi i zwierząt oraz bytują w glebach, wodach i na roślinach, gdzie trafiają wraz z odchodami. Najbardziej znana jest bakteria Escherichia coli, czyli pałeczka okrężnicy, o której często słyszymy w właśnie w kontekście skażenia wody. Jej fizjologicznym środowiskiem jest układ pokarmowy człowieka i innych zwierząt stałocieplnych. O ile pałeczka okrężnicy w jelicie jest nam potrzebna, to gdy dostanie się do innych tkanek, może spowodować poważne szkody w organizmie. Objawy i przebieg infekcji zależą głównie od rodzaju bakterii, ich ilości oraz kondycji organizmu chorego. Najbardziej narażone są dzieci, kobiety ciężarne, seniorzy i osoby o osłabionym systemem immunologicznym. Zazwyczaj bakteria powoduje zatrucie pokarmowe, którego charakterystycznymi symptomami są: gwałtowna biegunka i ból brzucha.
Zobacz również:
Czy warto kupować dzisiaj mieszkanie?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?