FINAŁ MASTERCHEFA. KTO WYGRAŁ? KIM JEST MATEUSZ ZIELONKA
Pasją do sportów zimowych zarazili go rodzice. Swoje pierwsze kroki na nartach stawiał już w wieku trzech lat. Deskę snowboardową dostał w wieku lat jedenastu. Na udział w programie MasterChef zdecydował się spontanicznie, ale od razu wszyscy pokochali kucharza-snowboardzistę. Na casting poszedł dla sprawdzenia się. Dziś jest laureatem programu. W wywiadach przyznaje, że nie jest wegetarianinem, ale potrawy mięsne je stosunkowo rzadko. Nie ma też żadnego ulubionego dania. Wygrana w programie była dla niego zaskoczeniem.
- Liczyłem na to po cichu, ale absolutnie się tego nie spodziewałem - mówił po ogłoszeniu wyników Mateusz Zielonka. Jego rywalami byli: Mateusz Güncel pochodzący z Tarnowskich Gór (obecnie mieszkający w Bytomiu) i Damian Sobek z Chorzowa.
W pierwszej konkurencji finaliści mieli za zadanie przygotować danie wegetariańskie. Mateusz Zielonka zaproponował rollsy z groszkiem cukrowym, cukinią i kaszą jaglaną. Spośród członków jury jedynie Michel Moran był sceptyczny, ale nie ze względu na smak, ale ilość - jego zdaniem porcja była zbyt mała. Do drugiego etapu finału oprócz Mateusza Zielonki przeszedł jeszcze Mateusz Guncel. Tu obu panów czekało nie lada wyzwanie, bo w ciągu 120 minut musieli przygotować pięć dań na poziomie restauracyjnym. Mateusz Zielonka zaserwował konfitowaną nogę kaczki z puree z selera i sosem czekoladowym, chłodnik z żółtych buraków, smażonego łupacza z miętą oraz panna cottę z oscypkiem.
Była to już szósta edycja programu MasterChef. Nagrodą dla laureata, którym został Mateusz Zielonka z Wrocławia, jest 100 tysięcy złotych i wydanie książki kucharskiej z własnymi przepisami.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?