Kuchnia z wyspą pozwala na usytuowanie najważniejszych sprzętów kuchennych w centralnym miejscu. Pani domu przygotowując posiłek może dzięki temu utrzymać kontakt z gośćmi, którzy z kolei mogą podglądać kolejne etapy gotowania.
Pomysł, aby ustawić kuchenny blat roboczy pośrodku kuchni, nie jest nowy. Znały go już nasze prababki. Od lat tego typu rozwiązanie doskonale sprawdza się też w kuchniach lokali gastronomicznych. Jego funkcjonalność spowodowała, że projektanci wnętrz zdecydowali się przenieść wyspę do kuchni domów jednorodzinnych, a nawet mieszkań.
Trochę przestrzeni
Centralne usytuowanie wyspy wymaga przestrzeni. Daje ją na pewno kwadratowa, otwarta kuchnia. Wówczas wyspa w naturalny sposób może oddzielać kuchnię od jadalni czy salonu.
W przypadku wyspy w kuchni zamkniętej minimalna powierzchnia pomieszczenia powinna wynosić co najmniej 20 mkw. Aby swobodnie się w takiej kuchni poruszać, odległość między wyspą a ścianą lub szafkami powinna wynosić co najmniej 90 cm, ale im więcej - tym lepiej. Wpisanie wyspy w kuchnię wąską jest trudne, ale dobry projektant poradzi sobie nawet i w takiej sytuacji.
Instalacja ważna rzecz
PORADA EKSPERTA
SYLWESTER ŚLĘCZEK, firma Atlas:
Wyspa w kuchni to dobre rozwiązanie, ale tylko wtedy, gdy jest przemyślane. Warto zdawać sobie sprawę, że wyspa - wbrew pozorom - jest integralną częścią kuchni, dlatego też pozostałe elementy tego pomieszczenia powinny być z nią logicznie zsynchronizowane. Gotowanie na wyspie, a przygotowywanie produktów oraz ich mycie w innej części kuchni, to pomyłka. Dlatego, planując taką instalację, należy funkcjonalnie włączyć ją w całą kuchenną machinę.
Do miejsca, w którym będzie usytuowana wyspa, trzeba doprowadzić odpowiednią instalację. Najlepiej zaplanować ją już na etapie projektu lub stanu surowego domu, przed wykończeniem ścian i posadzek w kuchni. Chodzi tutaj o przewody gazowe i elektryczne oraz instalację wodno-kanalizacyjną w przypadku instalacji zlewozmywaka.
W suficie nad wyspą należy doprowadzić przewód elektryczny do planowanego okapu, a także uwzględnić przewód wentylacyjny od okapu do przewodu kominowego z wentylacją grawitacyjną. Istotną sprawą jest ciekawe i efektywne oświetlenie wyspy. Można je zamontować w okapie lub np. w podwieszanym suficie z płyt gipsowo-kartonowych.
Z czego wyspa
Wyspa w stylu angielskim
(fot. fot. Atlas)
Wielkość i kształt wyspy zależą m.in. od stylu kuchni i przeznaczenia samego urządzenia. Ilość szafek i podręcznych szuflad powinna być taka, żeby pomieścić wszystkie niezbędne do gotowania akcesoria. Wyspa może służyć tylko do przygotowania posiłków, można ją powiększyć o blat kuchenny, by była także miejscem ich spożywania. Na rynku dostępne są gotowe, nowoczesne (stal i szkło) wyspy, producenci oferują także zestawy modułowe do ich zbudowania bądź wykończenia.
Trzon wyspy można zbudować z zielonych, odpornych na wilgoć płyt gipsowo-kartonowych. Ściany z płyt mocuje się na metalowej konstrukcji szkieletowej, a szafki wstawia we wnęki, mocując do tej konstrukcji. Płyty można obłożyć płytkami ceramicznymi.
Wyspa może być też murowana. Do murowania można wybrać cegłę tradycyjną lub nietypową, która wygląda na robioną ręcznie. Wtedy ze względu na ciężar murowanego mebla, szczególnie w przypadku wyspy w bloku czy kamienicy, warto skonsultować z konstruktorem parametry wytrzymałościowe stropu.
Młodzi często pracują latem. Głównie bez umowy
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?