1/13
Wiele ziół, ale też roślin uważanych za polne chwasty, ma...
fot. Pixabay/zdjęcie ilustracyjne

Wiele ziół, ale też roślin uważanych za polne chwasty, ma wiele substancji dobroczynnych dla naszego zdrowia. Są też takie, które pomagają w odchudzaniu. Zobacz co i jak stosować - szczegóły na kolejnych slajdach naszej galerii.

2/13
Wyciąg z lubczyku wspomaga pracę układu trawiennego oraz...
fot. Pixabay/zdjęcie ilustracyjne

Lubczyk

Wyciąg z lubczyku wspomaga pracę układu trawiennego oraz zapobiega nadmiernej fermentacji jelitowej. Łagodzi niestrawność, wzdęcia oraz bóle brzucha.
Zwykle wykorzystujemy świeże lub i suszone liście jako dodatek do wielu potraw lub główny składnik zupy. Możemy przygotować napar - łyżkę suszonego, rozdrobnionego korzenia zalewamy szklanką wrzątku, parzymy, odcedzamy.


3/13
Wspomagają procesy odchudzania, hamują łaknienie, pomagają...
fot. Pixabay/zdjęcie ilustracyjne

Owoce morwy białej

Wspomagają procesy odchudzania, hamują łaknienie, pomagają wyeliminować podjadanie. Sok z morwy wpływa na zmniejszenie stężenia trójglicerydów w wątrobie. Wyciąg z liści hamuje aktywność enzymów odpowiedzialnych za rozkład cukrów złożonych do cukrów prostych. Ulegają one wchłonięciu. Hamowanie wchłaniania węglowodanów przeciwdziała odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Owoce morwy są źródłem antocyjanów, które mają pozytywne działanie u osób z nadwagą i otyłością.
Możemy jeść owoce świeże lub suszone (są one dość kaloryczne, więc nie należy przesadzać z ilością). Warto też pić herbatę (1 g wysuszonych liści zalewamy 100 ml wody o temperaturze 98°C i parzymy przez ok. 5 minut)

4/13
Wspomaga trawienie poprzez większą produkcję żółci,...
fot. Pixabay/zdjęcie ilustracyjne

Krwawnik

Wspomaga trawienie poprzez większą produkcję żółci, przyspiesza przemianę materii, poprawia też wchłanianie składników odżywczych. Wspiera oczyszczanie i odtruwanie. Wykorzystujemy kwiaty i liście. Można stosować je w formie nalewki, oleju, herbaty. Na odchudzanie polecamy napar. Warto dodać do niego cytrynę lub zieloną pietruszkę, które łagodzą smak krwawnika.
Napar z krwawnika: 500 ml wody, 3 kawałki świeżych kwiatów krwawnika, kawałek imbiru i 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego gotujemy 10 minut. Dodajemy sok z 1 cytryny i natkę zielonej pietruszki. Blendujemy, by natka nie oddzieliła się od naparu.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Puchar Tymbarku. Już się nie mogą doczekać gry na stadionie PGE Narodowym!

Puchar Tymbarku. Już się nie mogą doczekać gry na stadionie PGE Narodowym!

Audi uderzyło w drzewo. Kierowca nie żyje

Audi uderzyło w drzewo. Kierowca nie żyje

Zaskakujące odkrycie w Lubuskiem. Te relikty zmieniają historię Paradyża na dobre!

Zaskakujące odkrycie w Lubuskiem. Te relikty zmieniają historię Paradyża na dobre!

Zobacz również

Odsłonięcie czwartego już Suleszka. Rycerski szlak się wydłuża...

Odsłonięcie czwartego już Suleszka. Rycerski szlak się wydłuża...

Zaskakujące odkrycie w Lubuskiem. Te relikty zmieniają historię Paradyża na dobre!

Zaskakujące odkrycie w Lubuskiem. Te relikty zmieniają historię Paradyża na dobre!