1/12
Polskie pierogi. Pojawiają się regularnie w zestawieniach...
fot. adam wojnar/ polska presse

Najsmaczniejsze potrawy Europy

Polskie pierogi. Pojawiają się regularnie w zestawieniach najlepszych potraw w Europie i na świecie. Szczególne zainteresowanie wśród cudzoziemców budzi różnorodność nadzienia pierogów, od mięsa i grzybów przez ser po owoce.

Confit de canard (konfitowana kaczka) w Paryżu. Mięso ptaka przygotowuje się w specjalny sposób, gotując długo w tłuszczu w dość niskiej temperaturze. Proces konfitowania wydobywa głęboki smak i nadaje kaczce większej soczystości.

Paella w Hiszpanii (na zdjęciu). Potrawka z owoców morza, np. krewetek, homarów, małży, mątw, z dodatkiem oliwy i soli. Szczególnie słynna jest odmiana z Walencji.

Serowe fondue w Szwajcarii. Zupa z sera i białego wina z dodatkiem kirszu (mocnego likworu z wiśni lub czereśni), czosnku, białego pieprzu i gałki muszkatołowej.

2/12
Sznycel wiedeński w Austrii. Zdaniem wielu jedno z...
fot. Pawel Relikowski / Polskapresse

Najsmaczniejsze potrawy Europy

Sznycel wiedeński w Austrii. Zdaniem wielu jedno z najsmaczniejszych dan mięsnych Europy. Robi się go z cielęciny i smaży na maśle.

Knedliki w Czechach (na zdjęciu). To krążki z ciasta ziemniaczanego, podawane z gulaszem i duszoną kapustą. Czasem mają nadzienie z mięsa lub owoców.

Małże w Belgii. Gotowane w wodzie lub na parze z dodatkiem cebulki i selera.

3/12
Pudding w Wielkiej Brytanii (na zdjęciu). Słynny zwłaszcza w...
fot. Fot. Bruno Fidrych / Polskapresse

Najsmaczniejsze potrawy Europy

Pudding w Wielkiej Brytanii (na zdjęciu). Słynny zwłaszcza w Yorkshire. Potrawa z jajek, mąki i mleka, podawana przed daniem głównym z dodatkiem sosu cebulowego.

Bratwurst w Niemczech. Unikalna niemiecka kiełbasa smażona i gotowana w piwie, z ziemniakami i czerwoną kapustą.
Paprykarz z kurczaka w Budapeszcie. Lokalna specjalność na bazie papryki z dodatkiem masła i kwaśnej śmietanki.


4/12
Szynka parmeńska, Włochy. Charakteryzuje ją nie tylko...
fot. Fot. Bruno Fidrych / Polskapresse

Najsmaczniejsze potrawy Europy

Szynka parmeńska, Włochy. Charakteryzuje ją nie tylko wspaniały smak, ale i sposób podawania w paskach cienkich jak papier. Pasuje do pizzy, sałatek i kanapek, np. chętnie owija się ją wokół bułeczek grissini (na zdjęciu).

Gyros w Grecji. To danie podobne do kebabu i szawarmy, ale przygotowane z wieprzowiny i kurczaka.

Champ w Irlandii. Ukochany przez Irlandczyków dodatek do mięs i ryb w formie pasty z tłuczonych ziemniaków, masła, cebuli, soli i pieprzu.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

„Nie można popełniać tylu błędów”. Komentarze po lubuskich derbach

„Nie można popełniać tylu błędów”. Komentarze po lubuskich derbach

Zobacz, jak mieszka Agnieszka Sienkiewicz. Tak się urządziła gwiazda hitu „Bracia”

Zobacz, jak mieszka Agnieszka Sienkiewicz. Tak się urządziła gwiazda hitu „Bracia”

Lubuskie. Ci wójtowie, burmistrzowie i prezydenci pożegnają się z władzą za pięć lat

Lubuskie. Ci wójtowie, burmistrzowie i prezydenci pożegnają się z władzą za pięć lat

Zobacz również

Liderzy Stali na piątkę, a Falubaz zespołem na czwórkę. Oto nasze noty po derbach

Liderzy Stali na piątkę, a Falubaz zespołem na czwórkę. Oto nasze noty po derbach

Ostani dzień majówki 2024 w Żaganiu! Byliście w parku? Jak się bawiliście?

Ostani dzień majówki 2024 w Żaganiu! Byliście w parku? Jak się bawiliście?