KURKUMA
KURKUMA przyspiesza metabolizm oraz wspomaga prawidłowe trawienie i wchłanianie składników z pożywienia. Kurkuma, oprócz właściwości rozgrzewających, pozytywnie wpływa na pracę wątroby, bierze udział w jej oczyszczaniu oraz regeneracji po uszkodzeniach. Przyprawa ma także właściwości przeciwzapalne. Poranna herbata z jej dodatkiem pomoże zredukować zapalenie gardła, krtani czy zatok.
Zobacz też: Kuchnia korzenna, czyli kardamon, imbir, cynamon i bahara w roli głównej
GOŹDZIKI
GOŹDZIKI rozgrzewają oraz działają antyseptycznie i przeciwbólowo. Dodawanie ich do dań i gorących napojów znacznie skraca czas trwania infekcji i wspiera szybki powrót do zdrowia. Goździki doskonale łagodzą bóle m.in. głowy, pojawiające się często w przebiegu przeziębienia czy grypy.
Zobacz też: Kuchnia korzenna, czyli kardamon, imbir, cynamon i bahara w roli głównej
CZOSNEK
CZOSNEK swoje cenne właściwości zawdzięcza allicynie, która nadaje mu charakterystyczny, ostry zapach i smak. Dzięki niej ma on silne działanie bakteriobójcze, wzmacniające odporność organizmu. Spożywanie czosnku podczas choroby rozgrzewa, ułatwia nam odkrztuszanie zgromadzonej w drogach oddechowych wydzieliny i wzmaga pocenie.
Zobacz też: Kuchnia korzenna, czyli kardamon, imbir, cynamon i bahara w roli głównej
Anna Radowicka, specjalistka ds. żywienia wyjaśnia, dlaczego warto po nie sięgnąć zimą. – W chłodnych miesiącach organizm domaga się „rozgrzania”, ponieważ niskie temperatury powodują, że bardzo szybko oddajemy ciepło. Rozgrzewające przyprawy świetnie spełniają tę funkcję. Dodatkowo wzmacniają one organizm, pobudzając system odpornościowy do prawidłowej pracy, a podczas infekcji hamują namnażanie się bakterii. Wiele rozgrzewających przypraw ma także korzystny wpływ na wzrost tempa przemian metabolicznych, a jesienią i zimą szczególnie obawiamy się przybrać na masie ciała.
Zobacz też: Kuchnia korzenna, czyli kardamon, imbir, cynamon i bahara w roli głównej