Karolina Głogowska
RedaktorStrona Kuchni
293 materiały
Jestem związana z mediami od 2010 roku, a pisanie to moja praca i pasja. Po godzinach tańczę flamenco, śpiewam w zespole muzycznym lub piszę powieści psychologiczne. Miłość do gotowania i dobrego jedzenia odziedziczyłam w genach. Mój prapradziadek był kuchmistrzem na dworze Franciszka Józefa I, a dziadek prowadził restaurację. Mieliśmy owoce i warzywa z własnego ogrodu, samodzielnie wędzone ryby i mięsa. Szanuję tradycyjne przepisy, jednak rzadko się ich trzymam. Zawsze coś modyfikuję i ulepszam, składniki dodaję na tzw. oko, na podstawie smaku odtwarzam dania z podróży. Moje ukochane, kulinarne destynacje to Tajlandia i Włochy. Wolę wytrawnie i pikantnie, ale na ostatni posiłek wybrałabym mango sticky rice.
Zachwycająca sałatka z tuńczykiem i jajkami. Najlepsza na Wielkanoc
Tuńczyk, ziemniaki, jajka i marchew tworzą kolejne warstwy bardzo efektownej i smacznej sałatki mimoza. Nawiązuje ona wyglądem do kwiatów mimozy, które w...
Te skrzydełka znikają szybciej niż się pieką. Robię do nich doskonałą marynatę
Chrupiące skrzydełka w miodzie i czosnku to bardzo prosty obiad, którym zachwycisz swoją rodzinę. Są tak smakowite, że prawdopodobnie będziesz robić to danie co...
Najprostszy sos pomidorowy do makaronu. Zdradzamy włoski patent na pyszny sos
Spaghetti neapolitańskie to sposób na szybki i prosty obiad. Wystarczą tylko dwie przyprawy. Sos pomidorowy będzie znacznie smaczniejszy, jeśli zastosujesz...
Najlepszy sernik, jaki znam. Jeden składnik sprawia, że jest niesamowicie kremowy
Idealne połączenie kwaskowatej masy serowej i słodkiej pulpy mango. Nietypowy dodatek sprawia, że sernik wychodzi zachwycająco kremowy. Jego konsystencja jest...
Jajka faszerowane w skorupkach. Zachwycająca przystawka na Wielkanoc
Jajka faszerowane i smażone w skorupkach to świetny pomysł na wielkanocną przystawkę. Sprawdzą się także podczas innych spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Ich...
Obiad w dwadzieścia minut. Wystarczy podsmażyć kilka składników
Makaron ryżowy doskonale smakuje z podsmażonymi warzywami, pieczarkami oraz np. kurczakiem. Zamiast mięsa, można także dodać do niego tofu. W dwadzieścia minut...
Na Wielkanoc przygotowuję ten tort. Zachwyt rodziny jest bezcenny
Przepis na tort kanapkowy sprawdzi się podczas wielu okazji. Można go zrobić na Wielkanoc lub wykorzystać jako nietypowy tort urodzinowy. Wygląda bardzo...
Najlepszy makaron z łososiem, jaki zjesz. Sos, który do niego robię, to obłęd
Delikatne mięso łososia i kremowy sos śmietanowy, obłędnie pachnący cytryną. To sposób na bardzo smaczny i niezwykle szybki do przygotowania obiad, którym...
Najlepsza szynka na Wielkanoc. Tradycyjny przepis na delikatne, pieczone mięso
Szynka z tego przepisu jest niesamowicie aromatyczna, delikatna i wręcz rozpływa się w ustach. Wszystko dzięki temu, że pieczemy ją w prostym do przygotowania...
Surówka piękności odmieni twój wygląd i samopoczucie. Pyszna i prosta do zrobienia
Jeśli lubisz nocną owsiankę, to pokochasz surówkę piękności Heleny Rubinstein. Przepis na owsiankę na wodzie jest starszy i jeszcze zdrowszy. Zawiera same...