1/6
Zakwas z buraków i barszczyk do picia...
fot. IstockPhoto.com

Zakwas z buraków i barszczyk do picia
Składniki:
zakwas:
1 kg buraków,
2 litry wody,
piętka lub skórka razowego chleba,
1 czubata łyżka soli,
3 listki laurowe,
3 ząbki czosnku,
3-5 ziarenek ziela angielskiego.
barszczyk:
porcja rosołowa (wigilijny barszcz bez mięsa, czyli tę pozycję pominąć),
włoszczyzna,
kilka grzybków suszonych,
około 2-3 litrów wody
2 kg buraków,
3 ząbki czosnku,
2-3 listki laurowe,
5 ziarenek ziela angielskiego,
sól,
pieprz,
cukier
zakwas z buraków

Przygotowanie:
Buraki obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć w kamionkowym naczyniu lub słoiku, na przemian z czosnkiem, listkami i zielem, wrzucić kawałek chleba. Zagotować wodę z solą, wystudzić i zimną zalać buraki. Odstawić na 3 - 5 dni.
W garnku ugotować wywar, wrzucając wszystkie składniki, oprócz zakwasu i pieprzu,tak by wszystko było zalane wodą. Gdy warzywa są już miękkie przecedzić całość. Dodać zakwas, również przecedzony, doprawić solą, cukrem i pieprzem, podgrzewać do momentu zagotowania i od razu wyłączyć, żeby barszczyk nie stracił intensywnego koloru i klarowności. Można podać z uszkami, pierogami, krokietami. Na Wigilię wywar ugotować bez mięsa, doprawiać podobnie.

autor: Marzena Duda, autorka bloga www.zaciszekuchenne.blogspot.com


Zobacz również: Moda i Uroda. Odcinek 1

2/6
Wigilijny barszcz czerwony z uszkami...
fot. IstockPhoto.com

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami

Składniki i wykonanie barszczu

Garść suszonych grzybów
włoszczyzna
szczypta soli
5-6 ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu
1 kg surowych świeżych buraków
3-4 ząbki czosnku
majeranek
0,5 cytryny
koncentrat barszczu lub zakwas

Grzyby moczymy w wodzie, gotujemy i odsączamy. Wywar odstawiamy na później. Włoszczyznę zalewamy dwoma litrami wody, dodajemy przyprawy i gotujemy 30 minut. Przecedzamy. Buraki dzień wcześniej należy umyć, zawinąć każdy w folię aluminiową i przez godzinę piec w piekarniku w temperaturze 180 st. C. Dzięki temu sok zostanie w burakach, a barszcz będzie miał ładniejszy kolor, pełniejszy smak i bogatszy aromat. Po ostudzeniu buraki obieramy i ucieramy na tarce na dużych oczkach. Utarte buraki zalewamy gorącym wywarem z warzyw i odstawiamy na 6 -8 godzin. Następie dodajemy przecedzony wywar grzybowy i kilka grzybów, a także czosnek i majeranek. Podgrzewamy i dodajemy koncentrat z barszczu (możemy dodać gotowy, kupiony w sklepie lub samodzielnie przyrządzony zakwas). Dodajemy też sok z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem.



Zakwas z chlebem razowym - składniki

1,5 kg buraków 1 kromka chleba razowego na zakwasie 1 łyżeczka kminku 1 główka czosnku przegotowana woda sól

Buraki czyścimy, myjemy, kroimy układamy w glinianym naczyniu lub w szklanym słoju. Buraki zalewamy wodą, tak by je pokryła. Dodajemy ząbki czosnku pokrojone na pół, kminek i na górę kromkę chleba. Na litr wody dodajemy łyżeczkę soli. Naczynie na 7-10 dni odstawiamy w zaciemnione miejsce. Trzymamy w temperaturze pokojowej. Po upływie minimum 7 dni ściągamy pianę i chleb, całość przecedzamy i przelewamy do butelek.

Opcjonalnie można przygotować zakwas bez chleba,
Składniki :
1,5 kg buraków 1,5 l wody sól 1,5 łyżki 3 ząbki czosnku 4 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy

Uszka faszerowane grzybami - składniki i wykonanie

10 dkg surowych grzybów 1 cebula łyżka masła 25 dkg mąki 2 jajka sól i pieprz

Grzyby namaczamy, gotujemy i cedzimy. Łączymy z tymi, które zostały z wywaru do barszczu. Wszystkie razem siekamy. Cebulę szklimy na maśle, łączymy z grzybami i doprawiamy. Z mąki, jajek i soli zagniatamy ciasto. Wałkujemy je i kroimy na kwadraty. Na środku układamy farsz i zlepiamy ciasto po przekątnej do środka formując uszka. Wrzucamy je do wrzątku i gotujemy od czasu wypłynięcia dwie minuty. Uszka można przyrządzić nawet kilka dni wcześniej i zamrozić.

Źródło: Dziennik Bałtycki

Zobacz również: Moda i Uroda. Odcinek 1

3/6
Przepis na barszcz wigilijny...
fot. IstockPhoto.com

Przepis na barszcz wigilijny

Składniki:
6-7 suszonych grzybów
8 buraków
4 l wody
2 cebule, przekrojone na pół
2 ząbki czosnku, grubo pokrojone
pieprz i sól do smaku
cukier do smaku
10 ziarenek ziela angielskiego
4 liście laurowe
kwasek cytrynowy (lub sok z 1 cytryny) do smaku
5 łyżek oleju
pęczek zielonej pietruszki

Sposób przygotowania:
Suszone grzyby należy moczyć 30 minut w zimnej wodzie. Buraki umyć i gotować około 30 minut - do momentu, aż będą miękkie. Gdy buraki już ostygną, trzeba je obrać, a następnie pokroić w paski i wrzucić do garnka z wodą. Dodać przekrojone na pół cebule, czosnek, odsączone grzybki i przyprawy, a także kwasek i olej. Na koniec doprawić do smaku. Pietruszka do dekoracji.

Domowy barszcz będzie Wam smakował znacznie lepiej niż taki z kartonu, kupiony w supermarkecie. Jednak dla tych, którzy nie mają czasu na wielogodzinne stanie w kuchni, zebraliśmy prostsze przepisy.

źródło: KCZ/Gazeta Wrocławska


Zobacz również: Moda i Uroda. Odcinek 1

4/6
Przepis na barszcz czerwony z żurawiną...
fot. IstockPhoto.com

Przepis na barszcz czerwony

Przepis na barszcz czerwony z żurawiną


Składniki:
5 buraków
3-4 grzybki suszone
kawałek selera
2 marchewki
1 cebula
3-4 duże ząbki czosnku
2 listki laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
liść selera
10 ziaren pieprzu czarnego
łyżka suszonego majeranku
połówka jabłka
garstka suszonej żurawiny
łyżka octu balsamicznego
sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Obrać buraki, a następnie pokroić na małe cząstki, zalać 3 litrami wody. Dodać ząbki czosnku w całości, obraną i pokrojoną cebulę, a także obrane jabłko przekrojone na pół. Marchewkę obrać, pokroić na pół wzdłuż i również dorzucić. Podobnie pozostałe warzywa.

Dodać listki laurowe, ziele, pieprz, majeranek i żurawinę. Grzybki moczyć przez trzy godziny, a potem dodać je do wywaru.
Gotować wszystko na bardzo małym ogniu przez około godzinę. Pod koniec doprawić octem, solą, mielonym pieprzem i jeszcze ewentualnie majerankiem.



Zobacz również: Moda i Uroda. Odcinek 1

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Sponsorzy murem za żużlowcami Stali Gorzów. Już im wybaczyli porażkę w Lublinie

Sponsorzy murem za żużlowcami Stali Gorzów. Już im wybaczyli porażkę w Lublinie

Wraca żużlowy klasyk. Falubaz Zielona Góra jedzie do Leszna!

Wraca żużlowy klasyk. Falubaz Zielona Góra jedzie do Leszna!

13 zachwycających atrakcji Mazur na majówkę. Idealne miejsca na zabawę i relaks

13 zachwycających atrakcji Mazur na majówkę. Idealne miejsca na zabawę i relaks

Zobacz również

Silwana w Gorzowie na ostatniej prostej! Na budowie parku handlowego zawisła wiecha

Silwana w Gorzowie na ostatniej prostej! Na budowie parku handlowego zawisła wiecha

13 zachwycających atrakcji Mazur na majówkę. Idealne miejsca na zabawę i relaks

13 zachwycających atrakcji Mazur na majówkę. Idealne miejsca na zabawę i relaks