Biedronka wycofuje ze sprzedaży partię wędliny. Jej spożycie grozi poważną chorobą

Paweł Wańczko
Paweł Wańczko
Biedronka wycofała ze sprzedaży jedną partię produktu pn. „Mielonka tyrolska” Kraina Wędlin Krystian Dobuszyński / Polska Press
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży przez sieć Biedronka jednej partii produktu pn. „Mielonka tyrolska” Kraina Wędlin. Powodem jest wykrycie obecności bakterii Listeria monocytogenes.

Spożycie wadliwej partii produktu grozi listeriozą

Jak informuje GIS, w wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej w jednej partii „Mielonki tyrolskiej” Kraina Wędlin wykryto bakterie Listeria monocytogenes.

Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą, która groźna jest szczególnie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością.

Co to jest listerioza i czym się objawia, przeczytasz w dalszej części artykułu.

Szczegóły dotyczące wycofanych ze sprzedaży produktów

  • Produkt – Mielonka tyrolska, Kraina Wędlin, 270 g
  • Numer partii: 02035S
  • Termin przydatności do spożycia: 11.08.2020 i 12.08.2020
  • Producent: SOKOŁÓW” S.A. Oddział w Sokołowie Podlaskim, Aleja 550-lecia 1, 08-300 Sokołów Podlaski, weterynaryjny numer identyfikacyjny: 14290201
  • Dystrybutor: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-410 Kostrzyn
„Mielonka tyrolska” Kraina Wędlin
Biedronka wycofała ze sprzedaży jedną partię produktu pn. „Mielonka tyrolska” Kraina Wędlin Fot. Główny Inspektorat Sanitarny

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli

W komunikacie GIS czytamy:
„W dniu 30.07.2020 r. po otrzymaniu badań mikrobiologicznych producent zgodnie z obowiązującą procedurą podjął decyzję o wycofaniu produktu z rynku. W związku z tym podjął działania mające na celu identyfikację partii oraz ustalił kierunki sprzedaży przebadanej partii produktu. Niezwłocznie po przeprowadzeniu identyfikacji, informacja została przekazana odbiorcy – Jeronimo Martins Polska, który natychmiast wszczął procedurę wycofania z obrotu handlowego powyższej partii produktu”.

Wyniki badań produktów z innych partii przeprowadzonych w 2020 r. przez firmę Sokołów oraz zleconych do zewnętrznego niezależnego laboratorium przez Jeronimo Martins Polska nie wykazały obecności Listeria monocytogenes w żadnej z kontrolowanych innych partii mielonki tyrolskiej 270 g Kraina Wędlin.

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Sokołowie Podlaskim w dniu 31.07.2020 r. wydał decyzję administracyjną nakazującą producentowi wycofanie z rynku i zniszczenie kwestionowanego produktu.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania z obrotu kwestionowanej partii”.

Zalecenia dla konsumentów

Nie należy spożywać produktu „Mielonka Tyrolska” oznaczonego numerem partii i terminami przydatności do spożycia wskazanymi w komunikacie.

W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktów objętych komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.

Co to jest listerioza i jakie są jej objawy?

Listerioza stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością. Jej czynnikiem etiologicznym jest Listeria monocytogenes. Bakterie Listeria wydalane są z kałem zakażonych zwierząt. Są one szeroko rozpowszechnione w środowisku, a ogniska zatruć pokarmowych przez nie wywoływane są rejestrowane na całym świecie.

PRZECZYTAJ TEŻ

Jak dochodzi do zakażenia listeriozą?

Do zakażenia człowieka dochodzi na skutek bezpośredniego kontaktu z wydalinami i wydzielinami zakażonego zwierzęcia (m.in. bydła, owiec, kóz, drobiu), bądź też przez spożycie skażonej żywności. Wrotami zakażenia są przewód pokarmowy, uszkodzona skóra, błony śluzowe, łożysko.

Objawy listeriozy

  • U kobiet w ciąży, po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni, pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka.
  • U osób dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia.
  • U osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy.

PRZECZYTAJ TEŻ

Zapobieganie zakażeniu listeriozą głównie polega na:

  • zastosowaniu właściwych środków ochronnych na farmach zwierząt,
  • przestrzeganiu zasad higieny na każdym etapie procesu przygotowywania żywności.
  • należy pamiętać o myciu rąk każdorazowo np. przed spożywaniem posiłków, po kontakcie ze zwierzętami, po wyjściu z toalety.

W leczeniu listeriozy stosuje się antybiotyki.

ZOBACZ TEŻ

Czytaj także

Zobacz też: Kolejne wesele, kolejnym ogniskiem. Troje zakażonych, ponad 100 osób na kwarantannie

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie