W skrócie:
Mini pączki serowe to hit na karnawał. Są wyjątkowo pyszne, proste i szybkie do przygotowania. Proponuję zrobić je z serka wiejskiego, który wystarczy odrobinę rozetrzeć łyżką i połączyć z resztą składników. Przy smażeniu nie nasiąkają bardzo olejem, a obtoczone w cukrze pudrze smakują jak z najlepszej cukierni.
Zobacz w galerii przygotowanie pączków serowych krok po kroku
Przepis na mini pączki serowe
Czas przygotowania: 10 minut + ok. 20 minut na smażenie.
Porcja na ok. 40 mini pączków.
Poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- 200 g serka wiejskiego,
- 200 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 0,5 łyżki cukru,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- cukier puder do dekoracji.
Jak zrobić mini pączki z serka wiejskiego?
- Przełóż serek wiejski do miseczki i rozetrzyj łyżką lub widelcem, by nie było dużych grudek — możesz także go chwilę zmiksować blenderem.
- Dodaj jajka, cukier, cukier waniliowy oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Wymieszaj całość łyżką, aż składniki się połączą.
- Rozgrzej olej i kładź małe porcje ciasta – najłatwiej zrobić to za pomocą dwóch małych łyżeczek, formując małe pączusie.
- Smaż pączki na złoty kolor.
- Gotowe przełóż na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Jeszcze ciepłe pączki obtocz w cukrze pudrze.
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?