Ciasto pychotka. Przygotowanie
Ciasto pychotka z kremem, bezą i powidłami. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Ciasto pychotka
Pychotka to pyszne, warstwowe i świąteczne ciasto. Jego przygotowanie zajmuje sporo czasu i wymaga nieco pracy, jednak zapewniam, że warto - twoi goście będą zachwyceni.
Ciasto pychotka. Krok 1.
Przygotowanie pychotki zacznij od zagniecenia kruchego ciasta: mąkę posiekaj z masłem, dodaj żółtka, cukier i proszek do pieczenia. Całość szybko zagnieć rękami w zwarte ciasto, owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na minimum 30 minut.
Ciasto pychotka. Krok 2.
Przygotuj bezę: białka zacznij ubijać mikserem, po 2 minutach wsypuj stopniowo cukier. Po 10 minutach ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną. Ubijaj jeszcze 1 minutę. Gotowa beza ma być sztywna i lśniąca, bez widocznego cukru.