Dzięki odpowiednim naczyniom przygotowywanie potraw może stać się przyjemnością i pasjonującą przygodą. Pieczenie w żaroodpornych brytfannach to doskonały sposób, by szybko przyrządzić zdrowe i apetycznie wyglądające danie.
Weź udział w naszej sondzie. Odpowiedz na pytanie:
Co najbardziej lubisz piec?
- mięso - SMS o treści ODP.1 na numer 72466
- ryby - SMS o treści ODP.2 na numer 72466
- ciasta - SMS o treści ODP.3 na numer 72466
- zapiekanki - SMS o treści ODP.4 na numer 72466
Koszt SMS-a 2,46 zł z VAT.
Na wasze głosy czekamy do piątku, 26 sierpnia, do godz.12. Zwycięzcy o wygranej zostaną powiadomieni SMS-em.
Dla 5 uczestników sondy, producent naczyń ze szkła cienko- i grubościennego TERMISIL, przygotował nagrody: naczynia żaroodporne z innowacyjnym systemem Grill&Drop oraz oryginalne szklane garnki.
TERMISIL zaprasza do zabawy i wspólnego gotowania.
Lazania (8 porcji)
Naczynie do lazanii TERMISL 2,2l
Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 55 minut
Składniki:
· 500 g makaronu do lazanii
· 600 g piersi kurczaka
· 1 łyżka przyprawy do gyrosa
· 50 ml oleju
· 400 g kukurydzy konserwowej
· 1,2 kg szpinaku mrożonego w liściach
· 3 cukinie
· 2 bakłażany
· 1,5 l mleka
· 100 g mąki
· 100 g masła + 20g do wysmarowania naczynia
· 5 ząbków czosnku
· ½ łyżeczki suszonego tymianku
· 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
· czerwony pieprz do dekoracji
· sól i pieprz
· 400 g tartego żółtego sera, np. gruyer
Sposób przygotowania:
Piersi kurczaka zamarynuj w przyprawie do gyrosa z solą, pieprzem i olejem. Ułóż w wysmarowanej masłem brytfance i piecz ok. 20 min w temp. 170º C. Upieczone piersi odstaw, aby wystygły, następnie pokrój w plastry. Umyj brytfankę i posmaruj ją masłem. Umytą cukinię i bakłażana pokrój w cienkie plastry, posól, popieprz, odstaw na 20 min. Opłucz wodą i osusz papierowym ręcznikiem. W garnku roztop masło, dodaj mąkę i smaż ok. 2 min. Dolej zimne mleko. Zagotuj energicznie mieszając (sos nie może być za gęsty). Do gotującego się sosu dodaj odciśnięty szpinak, drobno posiekany czosnek, tymianek, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Na dnie brytfanki ułóż makaron, następnie sos, plastry kurczaka, bakłażana, cukinii i kukurydzę. Ułóż tak 3 warstwy, każdą można posypać serem. Zapiecz w temp. 170º C przez ok. 35 min. Upieczoną lazanię odstaw, aby stężała.
O to lista zwyciezców :
Łukasz Kląskała
Eugienia Czechanowicz
Zbigniew Siekierka
Anna Ćwirko
Krystyna Ostrowska
Gratulujemy !!!
- mięso (0 głosów)
- ryby (0 głosów)
- ciasta (0 głosów)
- zapiekanki (0 głosów)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?