5 z 5
Składniki:...
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne

Pieczona polędwica w winie

Składniki:
- 1 kg polędwicy,
- szklanka białego, wytrawnego wina,
- 2 cebule,
- 2 łyżki masła,
- łyżka mąki,
- żółtko,
- kilka goździków,
- sok z połowy cytryny,
- pół szklanki bulionu,
- sól, pieprz.

Jak przygotować polędwicę w winie?
1. Mięso oczyściłam, natarłam solą i pieprzem, naszpikowałam goździkami, polałam sokiem z cytryny i oliwą, obłożyłam plasterkami cebuli.
2. Polędwicę piekłam w brytfance, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez godzinę.
3. Masło roztopiłam w rondelku, dodałam mąkę, wino, sól i pieprz. Zmieszałam i podgrzałam.
4. Upieczoną polędwicę pokroiłam w plastry i podałam z sosem.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczPrzejdź na i.pl

Zobacz również

Orlen Orkan Sochaczew mistrzem Polski w rugby! Wielkie emocje w finale

Orlen Orkan Sochaczew mistrzem Polski w rugby! Wielkie emocje w finale

Wyścig Baja Promo 2024 w Żaganiu! Ryczące maszyny na bezdrożach za Stalagiem!

Wyścig Baja Promo 2024 w Żaganiu! Ryczące maszyny na bezdrożach za Stalagiem!

Polecamy

Orlen Orkan Sochaczew mistrzem Polski w rugby! Wielkie emocje w finale

Orlen Orkan Sochaczew mistrzem Polski w rugby! Wielkie emocje w finale

Wyścig Baja Promo 2024 w Żaganiu! Ryczące maszyny na bezdrożach za Stalagiem!

Wyścig Baja Promo 2024 w Żaganiu! Ryczące maszyny na bezdrożach za Stalagiem!

Na zielonogórskim deptaku trwa wielka dziecięca feta z okazji Dnia Dziecka! | ZDJĘCIA

Na zielonogórskim deptaku trwa wielka dziecięca feta z okazji Dnia Dziecka! | ZDJĘCIA