Zahartuj drzewko
Jeśli zdecydujemy się na ciętą choinkę - warto ją zahartować przed włożeniem do stojaka. przycinamy pień drzewa o ok. 3 cm przed umieszczeniem w stojaku i hartujemy, wkładając drzewko do pojemnika z ciepłą wodą. Dzięki temu sprawimy, że będzie ona lepiej i szybciej wchłaniała wodę.
Zraszaj gałęzie
Warto od czasu do czasu gałęzie naszej choinki zraszać zimną wodą. Dzięki temu gałązki dłużej zachowają świeżość.
Do wody dodaj sól i cukier
Do wody, którą podlewamy choinkę, warto dodać odrobinę soli i cukru. Zadziała to dla drzewka jak naturalny nawóz i sprawi, że będzie ono odżywione i na dłużej zachowa swoje walory estetyczne.
Unikaj sztucznego śniegu
Popularnym sposobem zdobienia choinki jest sztuczny śnieg, który psikamy na gałęzie choinki. Takiego zachowania należy się wystrzegać, jeśli chcemy, by choinka dłużej stała. Sama nazwa wskazuje, że jest on ,,sztuczny", a co za tym idzie, negatywnie wpływa na drzewko.