Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Czekoladowe serca Falubazu (przepis)

(mc)
Bardzo proste w przygotowaniu czekoladowe serca Falubazu.
Bardzo proste w przygotowaniu czekoladowe serca Falubazu. Martyna Krzywda
Nasza Czytelniczka Martyna Krzywda poleca przepis na czekoladowe ciasteczka Falubazu. Takie czekoladowe serca dodadzą energii każdemu kibicowi!

Składniki na ciasteczka:
- 225 g masła o temperaturze pokojowej
- 200 g (1 szklanka) białego cukru
- 225 g (1 szklanka) miękkiego brązowego cukru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 375 g (3 szklanki) mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki gorącej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 350 g (2 szklanki) półsłodkich groszków czekoladowych
- 125 g (1 szklanka) posiekanych orzechów włoskich
- trochę oleju do wysmarowania blachy

Składniki na lukier:
- 1 białko
- 100 g cukru pudru
- 1 kropla aromatu migdałowego lub waniliowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka soku z buraków
- barwnik spożywczy: żółty, zielony oraz czerwony

Przygotowanie
1.Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.
2.Zmiksuj na gładko masło z białym i brązowym cukrem. Nadal miksując, dodaj jajka po jednym na raz, a następnie wmieszaj wanilię. Sodę rozpuścić w gorącej wodzie, a następnie dodaj ją do ciasta wraz z solą. Wmieszaj mąkę, groszki czekoladowe i orzechy. Na wysmarowaną blachę nakładaj po dużej łyżce ciasta.
3.Piec przez około 10 minut, aż brzegi ciasteczek się ładnie przyrumienią.
4. Białko wlej do miski, dodaj cukier puder i roztłucz widelcem aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji lukru (nieco rzadszy do malowania pędzelkiem, gęstszy i sztywniejszy do drobnych wzorków malowanych pisakiem cukierniczym).
5. Dodaj resztę składników i wymieszaj.
6. Rozdziel lukier na 4 części. Do jednej dodaj trochę barwnika zielonego, do drugiej trochę barwnika żółtego, do trzeciej trochę barwnika czerwonego, a do czwartej nic nie dodawaj. Wymieszaj lukier z barwnikami.
7. Pomaluj ciasteczka żółtym, białym i zielonym lukrem. Zostaw do wyschnięcia. Gdy lukier wyschnie napisz na ciasteczkach czerwonym lukrem "Falubaz".
Smacznego!
Martyna Krzywda

KONKURS

Szukamy przepisów na kolorowe dania, które dodadzą energii naszym zawodnikom i kibicom podczas całych rozgrywek speedway'a. Wystarczy wymyślić oryginalną potrawę w klubowych kolorach. Przygotować ją, pstryknąć fotkę i przysłać wraz z przepisem do nas, na adres [email protected]. Mogą to być desery, sałatki, ciasta lub inne dania, jakie tylko przyjdą wam do głowy!
Liczy się oryginalny pomysł i składniki w kolorach żółto - biało - zielonych lub niebiesko-żółtych.
Na Wasze przepisy czekamy do końca maja. Wszystkie opublikujemy na portalu gazetalubuska.pl oraz na facebooku Lubuskie smaki - kulinarna strona rozkoszy Najlepsze przepisy nagrodzimy klubowymi gadżetami i niespodziankami od "Gazety Lubuskiej".

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska