W skrócie
Domowa karkówka po cygańsku to przepis uniwersalny. Często w podobny sposób przyrządza się schab, który dzięki duszeniu pod przykrywką jest miękkie i delikatne. Ciekawym połączeniem składników jest zestawienie pieczarek, kiszonych ogórków i świeżej papryki. Karkówkę po cygańsku doprawiam także odrobiną słodkiej wędzonej papryki. Oprószone przyprawami i mąką kotlety zazwyczaj podsmaża się na złoty kolor na patelni. Następnie trzeba włożyć je go naczynia żaroodpornego, obłożyć warzywami i zalać przecierem pomidorowym. Polecam robić taką karkówkę nie tylko na majówkę i na zbliżający się sezon grillowy.
W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania karkówki po cygańsku
Karkówka po cygańsku – przepis na mięso rozpływające się w ustach
Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: 20 minut + 1 godzina 30 minut pieczenia pod przykryciem + 15 minut bez przykrycia.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 400 g karkówki (6 kotletów),
- 1 cebula,
- 300 g pieczarek,
- 3 ogórki kiszone,
- 3 płaty papryki konserwowej,
- 1/2 papryki czerwonej,
- 10 g mąki pszennej,
- 40 ml oleju.
Przyprawa do karkówki po cygańsku:
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki wędzonej,
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu,
- 1/2 łyżeczki soli,
- szczypta mielonej ostrej papryki.
Zalewa do karkówki po cygańsku:
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego (passaty),
- 1/3 szklanki wody,
- 1 łyżka musztardy np.: francuskiej z całymi ziarnami gorczycy,
- 6 ząbków czosnku.
Czytaj także:
Jak zrobić karkówkę po cygańsku?
Sposób przygotowania:
- Na początku karkówkę kroiłam na sporej wielkości plastry.
- Mięso włożyłam do foliowego woreczka i rozbiłam tłuczkiem na cienkie kotlety.
- Przyprawy połączyłam ze sobą w szklance.
- Takie kotlety z karkówki obtoczyłam w przyprawach z każdej strony, a następnie w mące pszennej.
- Na patelni rozgrzałam olej i obsmażyłam karkówkę na rumiany kolor z obu stron.
- Kotlety ułożyłam w naczyniu żaroodpornym.
- Cebulę i pieczarkami obrałam i pokroiłam. Cebulę w piórka, pieczarki w ćwiartki.
- Paprykę pokroiłam w słupki. Wszystkie warzywa rozrzuciłam na wierzchu karkówki.
- Następnie pokroiłam w plastry kiszonego ogórka oraz plastry papryki konserwowej.
- Ułożyłam je na wierzchu warzyw z karkówką.
- W misce połączyłam przecier pomidorowy z wodą, musztardą i obranym czosnkiem pokrojonym w plastry.
- Naczynie żaroodporne przykryłam folią aluminiową matową stroną na zewnątrz.
- Karkówkę po cygańsku wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170° Celsjusza z grzaniem góra-dół.
- Mięso piekłam przez 1,5 godziny z przykryciem.
- Następnie zdjęłam folię i dopiekałam z termoobiegiem przez 15 minut.
- Gotową karkówkę po cygańsku wyjęłam z piekarnika do przestudzenia.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Sposób podania karkówki po cygańsku
Upieczona karkówka w sosie świetnie smakuje z domowym purée ziemniaczanym. Można także ugotować do niej ryż na sypko. Świetnie smakuje też makaron tagliatelle, penne lub spaghetti, który wchłonie powstały paprykowy sos. Przed podaniem danie można posypać posiekanym świeżym lub suszonym koperkiem. Idealnie sprawdzają się także świeże zioła np.: natka pietruszki lub listki tymianku.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Patelnie w najlepszych cenach
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?