Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Deszczno: II Święto Pieczonego Kurczaka (zdjęcia)

(roch)
Zofia Brylska i Ewa Kukuczka przygotowały kurczaka faszerowanego ziołami
Zofia Brylska i Ewa Kukuczka przygotowały kurczaka faszerowanego ziołami fot. Aleksander Majdański
Dziś na boisku w Deszcznie prawdziwe tłumy świętowały z okazji II Święta Pieczonego Kurczaka.

[galeria_glowna]
W części konkursowej udział wzięło osiem zespołów z kół gospodyń wiejskich. Deszczno reprezentowały Zofia Brylska i Ewa Kukuczka, które zrobiły kurczaka faszerowanego grzybami.

Poza tym organizatorzy przygotowali masę atrakcji, dla dużych i małych. Były karuzele, samochodziki, różnego rodzaju skocznie. Nie zabrakło pokazu pojazdów militarnych, występów zespołów ludowych i innych niespodzianek.

Przepis na kurczaka w bejcy
(wg Justyny Pawlak i sołtysa Bolemina Roberta Siwczaka)

Bejca: sos sojowy, oliwa z oliwek, musztarda, oregano, majeranek, papryka ostra, musztarda, miód.

Wszystko razem dobrze wymieszać, zalać przygotowane udka kurczaka i poczekać jedną dobę. Potem na dobrze rozgrzanym grillu piec udka około 45 min.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska