Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dziś mamy Dzień Ciasta Marchewkowego. Co to za ciasto?

Bogna Skarul
Bogna Skarul
Dzień Ciasta Marchewkowego. Święto ciasta przypada zawsze na 3 lutego. W 2002 roku to akurat czwartek. Ciasto marchewkowe znane jest doskonale Polakom, ale najwięcej jego amatorów jest w Wielkiej Brytanii i USA.

Ciastem marchewkowym zajadano się już w średniowieczu, ale dopiero w XX wieku zyskało popularność na całym świecie, zwłaszcza w Anglii i USA. Dlaczego właśnie tam?

Ciasto marchewkowe stało się powszechnym przysmakiem w Wielkiej Brytanii podczas drugiej wojny światowej jako konsekwencja racjonowania żywności. Szczególnie cukru, a marchewka i ciasto marchewkowe jest samo w sobie słodkie. W latach sześćdziesiątych moda na ciasto marchewkowe dotarła do Stanów Zjednoczonych. Tam pokochali go Amerykanie, bo był niemal masowo podawany w restauracjach i kawiarniach. Dlaczego? Przede wszystkim ze względu na koszty, to stosunkowo niskokosztowy słodki przysmak.

Jednak ciasto marchewkowe podawane było na stołach już w średniowieczu. Cukier był wówczas towarem drogim i trudno dostępnym, dlatego używano marchewki, w której zawartość cukru jest wysoka.

W Polsce również coraz częściej używa się marchewki jako składnika ciast, ale przede wszystkim ze względów zdrowotnych. Ciasto marchewkowe nie potrzebuje bowiem nagminnego "dosładzania". A poza tym sama marchew to dodatkowe korzyści zdrowotne. Wzmacnia układ odpornościowy, obniża poziom cholesterolu, nadaje skórze zdrowy wygląd a w 100 g surowej marchewki jest jedynie 27 kcal.

To warzywo o właściwościach leczniczych i wartościach odżywczych - o czym decydują witaminy, minerały i przeciwutleniacze - m.in. beta-karoten, który wzmaga opaleniznę ale i zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku i może ochronić przed rozwojem nowotworów.

W tej chwili ciasto z marchewki podawane jest już niemal w całej Polsce, ale szczególnie upodobali je sobie mieszkańcy Lubelszczyzny i nadal mu nawet specjalną nazwę - marchwiak.

Ciasto marchewkowe to słodki placek z tartą marchewką, a marchewka mięknie podczas pieczenia, nadając ciastu miękką, gęstą i wilgotną konsystencję.

Znasz ciekawy przepis na ciasto marchewkowe? Koniecznie przyślij go nam - ze zdjęciem wypieku na [email protected]!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Archeologiczna Wiosna Biskupin (Żnin)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Dziś mamy Dzień Ciasta Marchewkowego. Co to za ciasto? - Głos Szczeciński

Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska