Składniki:
1 kg fasolki szparagowej
4 - 5 ząbków czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
4 czubate łyżki posiekanej zielonej pietruszki
5 sól
Przygotować fasolkę szparagową - umyć, poobcinać końcówki.
Do płaskiego, szerokiego rondla wlać oliwę, wycisnąć przez praskę czosnek, lekko podsmażyć.
Wrzucić fasolkę szparagową, wlać niepełną szklankę wody.
Dusić pod przykryciem do miękkości (ok. 10-20 minut), sprawdzając, czy woda nie wyparowała.
Przed końcem przyrządzania posolić i posypać zieloną pietruszką. Dusić ok. 3 minut.
Dobrze ugotowana fasolka prawie nie zawiera wody, jest delikatnie oblepiona czosnkiem z pietruszką.
Można ja podawać jako samodzielne danie, a także jako dodatek do mięsa.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?