MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Fasolka po grecku (przepis)

Redakcja
Smacznego!
Smacznego! Czytelniczka Beata Gorel
Ten ciekawy pomysł na przygotowanie fasolki, zdradziła nam Czytelniczka Beata Gorel.

Składniki:

1 kg fasolki szparagowej
4 - 5 ząbków czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
4 czubate łyżki posiekanej zielonej pietruszki
5 sól

Przygotować fasolkę szparagową - umyć, poobcinać końcówki.

Do płaskiego, szerokiego rondla wlać oliwę, wycisnąć przez praskę czosnek, lekko podsmażyć.

Wrzucić fasolkę szparagową, wlać niepełną szklankę wody.

Dusić pod przykryciem do miękkości (ok. 10-20 minut), sprawdzając, czy woda nie wyparowała.

Przed końcem przyrządzania posolić i posypać zieloną pietruszką. Dusić ok. 3 minut.

Dobrze ugotowana fasolka prawie nie zawiera wody, jest delikatnie oblepiona czosnkiem z pietruszką.

Można ja podawać jako samodzielne danie, a także jako dodatek do mięsa.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska