MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Grzegorz Stróżniak - założyciel grupy Lombard - skończył właśnie 65 lat. To jemu zawdzięczamy hymn "Przeżyj to sam". Mamy prywatne zdjęcia!

Tomasz Dereszyński
Tomasz Dereszyński
Wideo
od 16 lat
Mając zaledwie 16 lat skomponował muzykę do utworu „Przeżyj to sam” wówczas z własnym tekstem „Ciche marzenia”, który w latach 80. z tekstem Andrzeja Sobczaka stał się hymnem wielu pokoleń, protest songiem przeciwko ustrojowi komunistycznemu. Spod jego rąk wyszły hity: „Szklana pogoda” czy "Adriatyk, ocean gorący". Tylko u nas - zobacz galerię zdjęć z prywatnego archiwum Grzegorza Stróżniaka.

Spis treści

Przeżyj to sam - tak się zaczęła kariera Grzegorza Stróżniaka

Grzegorz Stróżniak urodził się 30 kwietnia 1958 roku w Poznaniu. Od 16. roku życia pracuje na scenie. Pierwsze lata amatorskie, to zdobywanie doświadczeń w zespole coverowym i licealnym teatrze. Jako nastolatek komponuje pierwsze piosenki do poezji m.in. Adama Asnyka Władysława Broniewskiego Bolesława Leśmiana.

Grzegorz mieszkał w samym sercu Poznania przy ulicy Długiej 13. Jest drugim synem, z trzech łobuzów, Łucji i Aleksego Stróżniak. Ma dwóch braci starszego Piotra i młodszego Roberta. Dzieciństwo spędził eksplorując powojenne, remontujące się miasto. Lata nastoletnie to już Osiedle Kwiatowe i technikum po którym trafił do pracy na poczcie głównej w Poznaniu, gdzie całymi dniami liczył pieniądze.

Tak dużo ćwiczył, że aż zęby mu się ruszały...

Jak wspomina jego liczna i uwielbiająca go rodzina - ciotki, wujowie i kuzynostwo - od najmłodszych lat ciągnęło go do muzyki. Pierwsze koncerty dawał w wiejskim sklepie na ladzie w rodzinnych Krzeszkowicach za cukierki, które do dzisiaj uwielbia. Rodzinne imprezy, wesela spędzał w zasadzie przy orkiestrze. Swoją muzyczną przygodę rozpoczął na trąbce. Tak dużo ćwiczył, że jak wspomina, zęby mu się ruszały.

Potem był saksofon, aż w końcu rodzice kupili mu pianino Legnica, na którym w wieku 16 lat skomponował „Przeżyj to sam”. W liceum występował w szkolnym zespole. Grając na pianinie, śpiewając i komponując. Wtedy założył również swój pierwszy zespół muzyczny, z którym grał covery na tak zwanych fajfach. W 1978 roku przeczytał ogłoszenie w gazecie o naborze do Studio Sztuki Estradowej w Poznaniu… i ten moment zmienił całe jego życie…

Mając zaledwie 16 lat skomponował muzykę do utworu „Przeżyj to sam” wówczas z własnym tekstem „Ciche marzenia”, który w latach 80. z tekstem Andrzeja Sobczaka stał się hymnem wielu pokoleń, protest songiem przeciwko ustrojowi komunistycznemu. W 1978 roku rozpoczął naukę w Studium Sztuki Estradowej, w którym pod okiem profesjonalistów, uczył się historii sztuki, gry na pianinie, śpiewu, kompozycji i choreografii. W trakcie nauki zdobywał szlif estradowy w utworzonym kwartecie wokalnym Vist. Występował z zespołem Alex Band, Orkiestrą Zbigniewa Górnego, towarzysząc najwybitniejszym polskim wokalistom podczas koncertów galowych i festiwali polskiej piosenki.

W 1981 r. urodziła się grupa Lombard

W 1981 roku założył zespół Lombard, w którym do dziś pełni funkcję lidera, kompozytora, wokalisty, muzyka grającego na pianinie, keyboardach, syntezatorach, Hammondzie i innych instrumentach klawiszowych. Wraz z zespołem Lombard nagrał kilkanaście płyt, na których znajdują się dobrze znane i lubiane przeboje. Zagrał ponad 3000 koncertów w Polsce i na świecie. Wielokrotnie wybierany wokalistą roku i nagradzany za swoje kompozycje podczas festiwali w Sopocie i w Opolu. W 1984 roku otrzymał m.in. nagrodę specjalną za kompozycję „Szklana pogoda”.

Komponował do tekstów najwybitniejszych polskich tekściarzy: Andrzeja Sobczaka, Jacka Skubikowskiego, Marka Dutkiewicza. Grzegorz Stróżniak przez wiele lat współpracował jako kompozytor i muzyk z Teatrem Polskim w Poznaniu pod dyrekcją Grzegorza Mrówczyńskiego. Skomponował wówczas muzykę do wspaniałych musicali: „Łyżki i księżyc”, „Ujrzana we śnie Wasawadatta", "W krainie kłamczuchów" i do tekstów Marka Koterskiego „Zęby”. Jego historia artystyczna jest nierozerwalnie związana z historią zespołu Lombard” - to jego muzyczne dziecko i tu głównie realizuje się, jako muzyk, wokalista, kompozytor, aranżer, wizjoner.

Lombard w hołdzie Solidarności

W 2005 roku miała miejsce premiera spektaklu multimedialnego jego współautorstwa z Martą Cugier „Lombard w hołdzie Solidarności - drogi do wolności” o najnowszej historii Polski, historii Solidarności.

Grzegorz Stróżniak znany jest również ze swojego zaangażowania na rzecz potrzebujących, szczególne osób niepełnosprawnych ruchowo i intelektualnie. Od wielu lat współpracuje m.in. z Caritas czy Olimpiadami Specjalnymi. Za swoją działalność otrzymał wiele nagród i wyróżnień w tym. m.in. Ubi Caritas, Pomocna Dłoń Carita, Nagroda Specjalna Olimpiad Specjalnych.

W 2021 roku na wniosek Związku Podhalan otrzymał odznakę Gloria Artis, a 28 kwietnia 2023 roku Orła "Wprost" w uznaniu za szczególny wkład w kształtowanie dzisiejszej Polski.

Od 2021 roku pracuje nad zwieńczeniem działalności zespołu Lombard niezwykłym projektem ARTBOOK LOMBARD 40/40, który stanowi połączenie książki biograficznej z wydawnictwem muzycznym (40 utworów na 40 lecie), ilustrowany obrazami realizmu magicznego Arkadiusza Dzielawskiego i fotografią artystyczną Anny Pawelczak. Wydawnictwo powstaje w składzie Marta Cugier - wokal, Grzegorz Stróżniak – wokal, instrumenty klawiszowe, Łukasz Kulczak – gitara, Paweł Kosa Kosicki – bas, Maksymilian Mińczykowski – perkusja.

Grzegorz Stróżniak - dyskografia

Lombard

  • 1983 – Śmierć dyskotece! – Polskie Nagrania Muza
  • 1983 – Live – Savitor
  • 1984 – Wolne od cła – Klub Płytowy Razem
  • 1984 – Szara maść – Savitor · 1984 – Koncertowe przygody zespołu Lombard – Merimpex
  • 1985 – Hope and Penicillin – Savitor
  • 1985 – Anatomia – Savitor
  • 1986 – Wings of a Dove – Kix 4U Records
  • 1987 – Live Hits 87 – Polton
  • 1987 – Kreacje – Pronit
  • 1991 – '81-'91 Największe przeboje – Intersonus (składanka przebojów w nowych wersjach)
  • 1994 – Największe przeboje 1981-1987 (1) – Rock Long Luck (album kompilacyjny)
  • 1994 – Największe przeboje 1981-1987 (2) – Rock Long Luck (album kompilacyjny)
  • 1994 – "Afryka" – Koch International
  • 1994 – Ballady – Ania Box Music (album kompilacyjny)
  • 1994 – Afryka – Koch International
  • 1996 – Gold – Koch International (album kompilacyjny)
  • 1998 – Gold – Koch International (album kompilacyjny)
  • 2000 – Deja'Vu – Pomaton EMI
  • 2002 – 20 lat - koncert przeżyj to sam – Koch International
  • 2004 – The Best - Przeżyj to sam – MTJ (składanka przebojów w nowych wersjach, reedycja albumu '81-'91 Największe przeboje)
  • 2007 – Gwiazdy polskiej muzyki lat 80. – TMM Polska / Planeta Marketing (album kompilacyjny)
  • 2008 – W hołdzie Solidarności - Drogi do wolności – Show Time Music Production (album DVD)
  • 2012 – ShowTime – Show Time Music Production
  • 2016 – Swing - Show Time Music Production

Grzegorz Stróżniak gościnnie

  • 1990 – Non Iron "Candles and Rain" – Polskie Nagrania Muza
  • 1995 – Grzegorz Kupczyk "Moje urodziny - 15 lat" – Omega Music (śpiew w "Dorosłe dzieci")

Grzegorz Stróżniak - single

  • 1983 – "Szklana pogoda" / "Kto mi zapłaci za łzy" – Polskie Nagrania Muza
  • 1983 – "Adriatyk, ocean gorący" / "Dwa słowa, dwa światy" – Tonpress
  • 1985 – "Muore Il Sole" ("Szklana pogoda" w wersji włoskojęzycznej) / "Devi Lottar" ("Przeżyj to sam" w wersji włoskojęzycznej) – Tonpress
  • 1985 – "Anatomia – Ja płynę, płynę" / "Anatomia (instr.)" – Tonpress
  • 1987 – "Ocalić serca" / "Tylko mi nie mów o miłości" – Tonpress
  • 1994 – "Afryka" – Koch International
  • 1995 – "Dziesięć i pół" – Koch International · 2000 – "Deja'Vu – to już było" – Pomaton EMI
  • 2001 – "Patrz! Patrz!" – Pomaton EMI
  • 2001 – "Machina myśli" – Pomaton EMI
  • 2002 – "Anka"
  • 2002 – "Przeżyj to sam"
  • 2004 – "I Say Stop!" – Pomaton EMI
  • 2007 – "Why?"
  • 2009 – "Road to Freedom"
  • 2009 – "Stan gotowości 2009"

Musicale dla Teatru Polskiego w Poznaniu

  • Łyżki i Księżyc (z Lombardem) (premiera 06.04.1984)
  • Ujrzana we śnie Wasawadatta (premiera 27.03.1987)
  • W krainie kłamczuchów · Zęby 2 (premiera 12.06.1992)

Portal i.pl oraz program Muzotok składają Grzegorzowi najserdeczniejsze życzenia. Sto lat Grzegorzu.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Portal i.pl codziennie. Obserwuj i.pl!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Grzegorz Stróżniak - założyciel grupy Lombard - skończył właśnie 65 lat. To jemu zawdzięczamy hymn "Przeżyj to sam". Mamy prywatne zdjęcia! - Portal i.pl

Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska