Grzyby w śmietanie – tradycyjny przepis
Powrót z grzybobrania oznacza jedno. Grzyby trzeba jak najszybciej oczyścić i … No właśnie, co dalej? Propozycji jest kilka: można je ususzyć, marynować, zamrozić, albo przygotować smakowity obiad lub kolację. Grzyby duszone w śmietanie to klasyka gatunku, której nie powstydzi się najlepszy szef kuchni. Nie ma sposobu, żeby się nie udały. Na dodatek potrzeba niewielu składników. Najważniejsze to, oprócz grzybów, śmietana, cebula i przyprawy.
Składniki:
- 1 kg grzybów (maślaki, borowiki, podgrzybki itp.)
- 2 cebule
- tłuszcz (do podsmażenia cebuli)
- pół szklanki śmietany 18 proc.
- 1 łyżka mąki - opcjonalnie
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki - opcjonalnie
- sól
- pieprz
Uwaga, jeżeli nie masz kuchennej wagi, nie przejmuj się. Tej potrawy nie trzeba przygotowywać z aptekarską dokładnością. W zasadzie można ją robić na oko. Trzeba tylko pamiętać, żeby grzyby dobrze doprawić. Wystarczy sól i pieprz.
Przygotowanie krok po kroku:
- Grzyby oczyścić, umyć i drobno pokroić.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, wrzucić do rondla i podsmażyć na tłuszczu na złoty kolor.
- Dodać grzyby, ewentualnie odrobinę wodę i dusić na pod przykryciem na niewielkim ogniu.
- Zawartość garnka trzeba dość często mieszać, bo grzyby lubią przywierać do dna.
- Gdy grzyby zmiękną, dodać śmietanę, krótko zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Potrawę można zagęścić łyżką mąki, którą wcześniej należy rozprowadzić w zimnej wodzie w osobnym naczyniu. Taką zawiesinę wlewamy do garnka powoli, jednocześnie energicznie mieszając.
- Przed podaniem, grzyby można posypać posiekaną natką pietruszki, ale bez tego dodatku też smakują znakomicie.
Nasza rada. Do duszenia znakomicie nadają się maślaki. Warto dodać do nich kilka podgrzybków czy prawdziwków dla podkręcania smaku
Polecamy wideo: Daria Ładocha i kuchnia pełna grzybów
wideo: Dzień Dobry TVN/x-news
Które grzyby możemy dusić w śmietanie?
Do duszenia nadaje się znakomita większość grzybów leśnych. Najsmaczniejsze są:
- prawdziwki
- podgrzybki
- maślaki
- kurki
- rydze
- kozaki
Jeżeli zależy nam, aby potrawę przyrządzić szybciej, możemy użyć samych kapeluszy. Nogi niektórych grzybów, np. kozaków, są twardsze i trzeba je trochę dłużej dusić.
Polecamy także przepis na grzyby marynowane:
Zobacz też: Jakie właściwości mają grzyby?
wideo: Dzień Dobry TVN/x-news
Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?