Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Grzyby w śmietanie. Klasyczny przepis na pyszne i proste danie z grzybów leśnych

kucharz Jan
Maślaków nie polecamy do suszenia, za to do duszenia jak najbardziej
Maślaków nie polecamy do suszenia, za to do duszenia jak najbardziej pixabay.com
Grzyby duszone w śmietanie to klasyczne danie, które możemy przyrządzić z grzybów leśnych. Do jego przygotowania potrzeba niewielu składników, wykonanie też jest bardzo proste, a efekt rewelacyjny.

Grzyby w śmietanie – tradycyjny przepis

Powrót z grzybobrania oznacza jedno. Grzyby trzeba jak najszybciej oczyścić i … No właśnie, co dalej? Propozycji jest kilka: można je ususzyć, marynować, zamrozić, albo przygotować smakowity obiad lub kolację. Grzyby duszone w śmietanie to klasyka gatunku, której nie powstydzi się najlepszy szef kuchni. Nie ma sposobu, żeby się nie udały. Na dodatek potrzeba niewielu składników. Najważniejsze to, oprócz grzybów, śmietana, cebula i przyprawy.

Składniki:

  • 1 kg grzybów (maślaki, borowiki, podgrzybki itp.)
  • 2 cebule
  • tłuszcz (do podsmażenia cebuli)
  • pół szklanki śmietany 18 proc.
  • 1 łyżka mąki - opcjonalnie
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki - opcjonalnie
  • sól
  • pieprz

Uwaga, jeżeli nie masz kuchennej wagi, nie przejmuj się. Tej potrawy nie trzeba przygotowywać z aptekarską dokładnością. W zasadzie można ją robić na oko. Trzeba tylko pamiętać, żeby grzyby dobrze doprawić. Wystarczy sól i pieprz.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Grzyby oczyścić, umyć i drobno pokroić.
  2. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, wrzucić do rondla i podsmażyć na tłuszczu na złoty kolor.
  3. Dodać grzyby, ewentualnie odrobinę wodę i dusić na pod przykryciem na niewielkim ogniu.
  4. Zawartość garnka trzeba dość często mieszać, bo grzyby lubią przywierać do dna.
  5. Gdy grzyby zmiękną, dodać śmietanę, krótko zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  6. Potrawę można zagęścić łyżką mąki, którą wcześniej należy rozprowadzić w zimnej wodzie w osobnym naczyniu. Taką zawiesinę wlewamy do garnka powoli, jednocześnie energicznie mieszając.
  7. Przed podaniem, grzyby można posypać posiekaną natką pietruszki, ale bez tego dodatku też smakują znakomicie.

Nasza rada. Do duszenia znakomicie nadają się maślaki. Warto dodać do nich kilka podgrzybków czy prawdziwków dla podkręcania smaku

Polecamy wideo: Daria Ładocha i kuchnia pełna grzybów

wideo: Dzień Dobry TVN/x-news

Sezon na grzyby już się rozpoczął. Jak rozpoznać grzyby jadalne oraz gdzie ich szukać? Zobacz zdjęcia i przeczytaj dokładne opisy grzybów jadalnych! Pamiętaj, że jeśli nie jesteś pewien, jakiego grzyba znalazłeś - nie ryzykuj! Zjedzenie trującego grzyba może doprowadzić nawet do śmierci.Przejdź do galerii --->

Grzyby jadalne ZDJĘCIA: Jak wyglądają m.in. podgrzybki i bor...

Które grzyby możemy dusić w śmietanie?

Do duszenia nadaje się znakomita większość grzybów leśnych. Najsmaczniejsze są:

  • prawdziwki
  • podgrzybki
  • maślaki
  • kurki
  • rydze
  • kozaki

Jeżeli zależy nam, aby potrawę przyrządzić szybciej, możemy użyć samych kapeluszy. Nogi niektórych grzybów, np. kozaków, są twardsze i trzeba je trochę dłużej dusić.

Grzybobranie: Jak zbierać grzyby? Sprawdź! Poradnik grzybiarza

Polecamy także przepis na grzyby marynowane:

Trwa głosowanie...

Jakie grzyby lubisz najbardziej?

Zobacz też: Jakie właściwości mają grzyby?

wideo: Dzień Dobry TVN/x-news

od 12 lat
Wideo

Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska