Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jak nie dać się groźnym bakteriom

Ewa Kurzyńska [email protected] 17 867 22 35
archiwum GL
Nie jesz ogórków, bo boisz się zarażenia groźną bakterią? Bez przesady. Wystarczy odpowiednio przechowywać i przyrządzać żywność, aby uniknąć inwazji mikrobów. Bakteria E. coli to jeden z powszechniej występujących wokół nas mikrobów.

Policzono, że w przyrodzie występuje ok. 2 tysięcy serotypów pałeczki okrężnicy! Większość z nich stanowi część naturalnej, bezpiecznej dla człowieka flory bakteryjnej. Poważne problemy zdrowotne mogą wywołać te, które są w stanie wytworzyć niebezpieczną toksynę, w tym Shiga. Tak, jak obecnie dzieje się w Niemczech, gdzie zachorowały tysiące, a kilkadziesiąt zmarło.

- Sytuacja bez wątpienia jest poważna. Z epidemiologicznego punktu widzenia śmiertelność jest podobna jak w przypadku grypy - zauważa Janusz Kaliszczak, wojewódzki konsultant w dziedzinie epidemiologii.Lekarze podkreślają, że w walce z bakteriami powodującymi zakażenia pokarmowe nie jesteśmy bezbronni.

- Zdrowe nawyki, np. częste mycie rąk, czy przygotowywanie żywności w odpowiednich warunkach, to potężna oręż. Przestrzegając higieny możemy być spokojni o bezpieczeństwo swoje i najbliższych - zapewnia doktor Kaliszczak.

Żeby doszło do zakażenia, bakteria musi dostać się do naszego układu pokarmowego, gdzie błyskawicznie się mnoży. Objawy zakażenia, takie jak ból brzucha, wymioty i biegunka, mogą pojawić się już po kilkunastu godzinach.

Groźne dla zdrowia mikroby mogą znajdować się w zanieczyszczonej odchodami wodzie, na warzywach lub owocach nią podlanych. Bakterie mogą przenosić owady, zwierzęta. Zdarza się, że niebezpieczne mikroorganizmy znajdują się w surowym mięsie czy surowym mleku.

Przechowywanie

Jedzenie warto magazynować w osobnych, szczelnych pojemnikach. Takie rozwiązanie zabezpieczy gotowe produkty np. przed sokami wyciekającymi z surowego mięsa. Jak podaje Europejska Rada Informacji o Żywności (EUFIC), ogromne znaczenie ma także miejsce w lodówce, w którym kładziemy pokarmy.

Temperatura na poszczególnych półkach znacząco się różni, dlatego warto wiedzieć, gdzie stawiać produkty wymagające największego schłodzenia (patrz infografika). Lodówka nie powinna być także przepełniona, gdyż zaburza to obieg powietrza i może niekorzystnie wpływać na poziom temperatury.

To niezwykle istotne także w przypadku domowych zamrażarek. Jeśli jednocześnie włożymy do komór zbyt dużo porcji, np. mięsa, ryzykujemy, że dobrze zmrożą się tylko te leżące na wierzchu. Z tego samego powodu radzę zamrażać niewielkie kawałki.

Ponadto produkty kupione ostatnio umieszczaj za tymi, które już są na półkach. Stosując zasadę "Pierwsze kupione - pierwsze zjedzone" unikniesz ryzyka, że przegapisz termin przydatności do spożycia i jedzenie się zmarnuje.

Gotowanie

Większość bakterii, które mogą nam zaszkodzić, ginie pod wpływem wysokiej temperatury. Minimalna, której nie przetrwa m.in. bakteria E. coli to 70 stopni Celsjusza. Ponieważ jednak nie biegamy po kuchni z termometrem, ważnym sygnałem, że temperatura jest wystarczająco wysoka będzie osiągnięcie przez potrawę stanu wrzenia.

Szczególną ostrożność zaleca się zachować przy przyrządzaniu dużych kawałków mięsa. Zanim podamy np. kurczaka czy pieczeń, upewnijmy się, że soki z wnętrza nie są różowe lub krwiste. Jeśli tak, to znak, że mięso jest niedopieczone.

Podgrzewanie

Eksperci szacują, że bakterie najlepiej czują się w temperaturze zbliżonej do ciepłoty ludzkiego ciała. Dlatego, nawet po ugotowaniu, jedzenie powinno jak najszybciej trafić w chłodne miejsce. W temperaturze pokojowej może stać nie dłużej niż 2 godziny. Gdy chcemy je podać ponownie, konieczne będzie podgrzanie do temperatury do wspomnianych już 70 stop. C.

Zabieg tego typu powinno się powtórzyć najwyżej raz. Odgrzewanie zupy przez kilka dni z rzędu zuboża jej wartość odżywczą. Z kolei, jeśli jedzenie chcemy rozmrozić, to nie na kuchennym blacie, gdzie jest za ciepło, ale w lodówce, gdzie powoli, ale bezpiecznie odtaje.

A jeśli w upalny dzień chcesz do drinka czy soku dodać kostkę lodu, to zamroź wodę przegotowaną lub mineralną. Pamiętaj także, że groźne dla zdrowia są nie tylko bakterie, ale i toksyczne substancje powstające w zepsutym, np. spleśniałym lub przeterminowanym jedzeniu.

Nieruchomości z Twojego regionu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska