Żurek to pyszna i tradycyjna zupa przygotowywana na wielkanocne śniadanie. Zobacz, jak ją doprawić i z czym podać. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem
Żurek to dla wielu ulubiona potrawa wielkanocna. Możesz podać ją tradycyjnie lub spróbować w tym roku nieco ją urozmaicić. Mamy kilka najpopularniejszych dodatków i przypraw do żurku. Zobacz na kolejnych zdjęciach.
Z czym podać żurek wielkanocny? Najpopularniejszy dodatek to ugotowane na twardo jajka i pokrojona na kawałki kiełbasa. Możesz także podsmażyć kawałki kiełbasy i np. boczku na patelni. Doda to zupie nieco wyrazistszego smaku i chrupkości.
Podaj żurek z ugotowanymi ziemniakami - ziemniaki należy obrać, pokroić w kostkę i dodać bezpośrednio do gotowanego żurku, można także ugotować je oddzielnie, ubić z masłem, podać na talerzu zalane żurkiem lub na osobnym talerzyku, okraszone podsmażoną cebulką lub z posiekanym koperkiem.
Możesz także podać żurek z pieczonymi ziemniakami - ziemniaki obieramy, kroimy na talarki i oprószamy oliwą, solą i pieprzem, następnie pieczemy w piekarniku na złoty kolor i podajemy na talerzu razem z żurkiem