Tradycyjny rosół wg przepisu Koła Gospodyń Wiejskich z Janczewa
Składniki:
4 skrzydła z kaczki
1 szyja z indyka
4 marchewki
2 pietruszki
0,5 średniego selera
1 mały por
kilka ziarenek czarnego pieprzu
2 listki laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
1 niewielka cebula
sól, świeżo mielony pieprz
pęczek świeżej natka pietruszki
Wykonanie:
Mięso dokładnie myjemy, zalewamy 2 litrami zimnej wody. Wstawiamy do gotowania. Podczas gotowania wytworzy nam się szumowina, którą zdejmujemy.
Warzywa myjemy, obieramy i dokładamy do wywaru. Cebulę razem z łupiną opalamy nad ogniem, aby nam się przypiekła, dodajemy również do wywaru razem z pozostałymi przyprawami.
Rosół powinien gotować się na bardzo wolnym ogniu 2 godziny, aby się wyklarował. Po ugotowaniu rosół można przecedzić. Doprawiamy go do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Rosół podajemy z gorącym makaronem, jak również doskonale smakuje z kostką grysikową, kołdunami, kluseczkami lanymi. Na koniec posypujemy posiekaną świeżą natką pietruszki.
Zobacz również:
Co kryje się w kostce rosołowej? [WIDEO]
Trzy sposoby na pomidorówkę [WIDEO]
Andrzej Polan poleca delikatny rosół z gąsek
źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
Więcej przepisów kulinarnych na naszym serwisie: Lubuskie Smaki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?