Smalec gęsi jest bardzo ceniony w kuchni regionalnej, np. jako dodatek do gotowanej kapusty. Na tym tłuszcz przyrządzano także dania, m.in. jajecznicę, smarowano nim chleb. Smalec był również ważnym lekiem w domowej apteczce. Przeczytaj w jaki sposób uzyskiwano wyjątkowe balsamy, które przynosiły ulgę przy odmrożeniach, katarze, przeziębieniu i reumatyzmie. Czy przepisy sprzed lat teraz też znajdą swoje zastosowanie?
Ponadto napiszemy o różnicach pomiędzy chlebem, który kiedyś uważano za lek, a współczesnym, który pełny jest chemicznych dodatków. Przedstawimy również proste kuracje kozim mlekiem, receptury na leki zsiadłego mleka oraz balsamy na gęsich smalcach.
Szukaj dodatku "Słynne kuracje" w dzisiejszym (6 czerwca) wydaniu "Gazety Lubuskiej"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?