Mętny rosół
Rosół gotowany na wołowinie może by wyjątkowo mętny. Głównie, gdy jest zbyt szybko gotowany. Wystarczy dolać około szklankę zimnej wody i ponownie doprowadzić do wrzenia.
Jak uratować zwarzony majonez?
Gdy olej jest wlany zbyt szybko podczas kręcenia domowego majonezu, to może ulec rozwarstwieniu. Potocznie mówi się, że majonez się zwarzył. Aby uratować majonez trzeba wlać łyżkę gorącej wody i szybko ucierać. Jednak najprostszym sposobem jest ukręcenie nowego majonezu i dodawanie łyżka po łyżce do wcześniejszego sosu, aby połączyć.
Jak uratować skwaśniały rosół?
Do kwaśnej zupy warto dodać około pół łyżeczki sody oczyszczonej, która zniweluje kwaśny smak. Innym często zalecanym sposobem jest dolanie około pół szklanki wody i dodanie zahartowanej śmietany. Ten zabieg pozwoli złagodzić kwaśny smak.
Przypalone jedzenie
Przypalone dania np.: bigos lub gęsty sos typu curry może szybko się przypalić. Szczególnie, gdy garnek ma cienkie dno i w pośpiechu chcemy szybko podgrzać jedzenie. Gdy bigos się przypali należy przełożyć go od góry do garnka z grubym dnem. Można delikatnie podlać dno wodą zanim wstawi się przypalone danie. Ważne, aby zostawić na dnie jak najwięcej przypalonego posiłku, aby zapach i smak nie przeszedł do ratowanej części.