Jak uratować zakalec?
Gdy ciasto nie upiekło się w środku można ułożyć na wierzch folię aluminiową i piec przez kolejne 10-15 minut. Dzięki temu z wierzchu nie będzie spieczone, a ma szansę upiec się w środku. Jeśli to nie pomogło, to można odkroić fragmenty np.: upieczone fragmenty biszkoptu i użyć do innych deserów. Na przykład do bajaderki lub odmienionej wersji brytyjskiego deseru Eton Mess.
Jak uratować skwaśniałe flaki?
Podobnie jak skwaśniały rosół można odratować flaki dodając odrobinę sody oczyszczonej. Zasadowy odczyn sody zrównoważy smak dania.
Jak uratować zwarzony krem budyniowy z masłem?
Gdy w kremie budyniowym z masłem pojawią się grudki, wtedy należy natychmiast ogrzać go nad parą wodną i ogrzewać ich rozpuszczenia. W trakcie podgrzewania należy mieszać krem. Na koniec należy krem ostudzić i wstawić do lodówki.
Przesoloną zupę można uratować ją za pomocą domowych sposobów.