5/18
Fioletowe i czerwone owoce są obfitym źródłem...
fot. merc67/123RF

Owoce jagodowe

Fioletowe i czerwone owoce są obfitym źródłem antyoksydacyjnych pigmentów, a te mało słodkie, jak jagodowe, należą do najlepszych m.in. dla wątroby. Zapewniają m.in. antocyjany, które zmniejszają zmiany degeneracyjne w jej komórkach oraz otłuszczenie tego narządu. Badania sugerują, że fioletowoniebieskie owoce takie jak borówki łagodzą też włóknienie wątroby oraz zwiększają z niej zawartość ochronnych związków. Polecane są też jagody, maliny, jeżyny, porzeczki, truskawki czy żurawina. Są kwaśne, ale warto słodzić je tylko dodatkiem innych owoców, np. w koktajlach i musach.

6/18
Sięganie po orzechy co najmniej 4 razy w tygodniu wiąże się...
fot. michaelfedorak/123RF

Orzechy

Sięganie po orzechy co najmniej 4 razy w tygodniu wiąże się ze istotnym zmniejszeniem ryzyka rozwoju stłuszczenia wątroby, które prowadzi do jej zapalenia i sprzyja chorobom takim jak zwłóknienie i marskość. Nadmierne, niezwiązane ze spożyciem alkoholu odkładanie tłuszczu w tym narządzie to częsty efekt zaburzeń lipidowych, np. pod wpływem złej diety i siedzącego trybu życia, otyłości, infekcji wirusowych czy toksycznym działaniem leków i zanieczyszczeń. Dzięki bogactwu nienasyconych kwasów tłuszczowych orzechy poprawiają tę gospodarkę (podobnie jak awokado i oliwa), zapewniając też ochronne antyoksydanty.

7/18
Choć sam w sobie jest ciężkostrawny, spożywany już w...
fot. plysuikvv/123RF

Czosnek

Choć sam w sobie jest ciężkostrawny, spożywany już w niewielkich ilościach wspiera nie tylko układ odpornościowy, ale też gospodarkę tłuszczową w organizmie. Pomaga ograniczyć odkładanie tłuszczu w wątrobie, które jest skutkiem nieprawidłowej diety i stresu oksydacyjnego. Redukuje też ten ostatni dzięki przeciwutleniaczom, które hamują ponadto rozwój patogenów. Jedzenie surowego czosnku to ponadto stwierdzony sposób na lepszą ochronę przed rakiem wątroby. Polecana dawka to zaledwie 1-2 ząbki dziennie, co odpowiada porcji 3-6 g.

8/18
Nasiona soi obfitują w przeciwutleniacze takie jak...
fot. tbralnina/123RF

Produkty sojowe

Nasiona soi obfitują w przeciwutleniacze takie jak genisteina o właściwościach przeciwzapalnych i wspierających prawidłową gospodarkę energetyczną w organizmie. Działanie to zabezpiecza przed uszkodzeniami również wątrobę, redukując działanie toksycznych związków. W połączeniu z zbilansowaną dietą bogatą w aminokwas taurynę może też wspomagać przemiany związków białkowych w tym narządzie. Do najbogatszych w genisteinę produktów sojowych należy tempeh, nasiona gotowane i prażone jak orzeszki, a ponadto pasty miso i natto. Sporych ilości zapewni też regularne sięganie po tofu i napoje sojowe. Warto wiedzieć, że za sprawą genisteiny soja ma korzystny wpływ na gospodarkę hormonalną. Nie powinni spożywać jej jedynie osoby z nowotworami hormonozależnymi i chorobami nerek, a także uczuleni na jej białka.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

W Żaganiu uczniowie klasy policyjnej na wspólnej akcji z policjantami ruchu drogowego

W Żaganiu uczniowie klasy policyjnej na wspólnej akcji z policjantami ruchu drogowego

Domy w cenie mieszkania w Lubuskiem. Do tego kawałek ziemi i zabudowania gospodarcze

Domy w cenie mieszkania w Lubuskiem. Do tego kawałek ziemi i zabudowania gospodarcze

Lubuskie lasy suche i łatwopalne. Codziennie dochodzi do pożarów!

Lubuskie lasy suche i łatwopalne. Codziennie dochodzi do pożarów!

Zobacz również

Lubuskie lasy suche i łatwopalne. Codziennie dochodzi do pożarów!

Lubuskie lasy suche i łatwopalne. Codziennie dochodzi do pożarów!

Słynny aktor w Poznaniu: Chcę zostać Polakiem! Oto rozmowa z gwiazdą Impact 2024

TYLKO U NAS
Słynny aktor w Poznaniu: Chcę zostać Polakiem! Oto rozmowa z gwiazdą Impact 2024