W skrócie:
Masło klarowane do smażenia, duszenia i gotowania
Pyszne i aromatyczne masło klarowane sprawdzi się idealnie do smażenia i przygotowywania wyśmienitych potraw w tym mięs i ryb. To czysty tłuszcz mleczny, o wysokiej temperaturze dymienia. Jest to produkt dość kosztowny, ale z powodzeniem możemy zrobić go samodzielnie w domu. Potrzebujesz jedynie masła, garnka i dużej łyżki.
Zobacz w galerii, jak zrobić masło klarowane w domu.
Przepis na masło klarowane
czas przygotowania: ok. 10 minut
porcja na: ok. 150 g masła klarowanego
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 200 g masła o wartości 82% tłuszczu (z 1 kg masła powstaje ok. 700 g masła klarowanego)
Przygotowanie:
- Kostkę masła włóż do garnka.
- Ustaw garnek z masłem na małym ogniu i podgrzewaj, aż się rozpuści i zagotuje.
- Zdejmij garnek z ognia.
- Dużą łyżką wybierz pianę z powierzchni rozpuszczonego masła.
- Zdejmij garnek z ognia i odstaw na kilka minut.
- Powoli przelej czyste, klarowane masło do miseczki, zostawiając osad, który wytracił się na dnie.
- Odstaw masło, aby wystygło i stwardniało.
- Gotowe zamknij w szczelnym pojemniku i schowaj do lodówki. Możesz przechowywać je nawet kilka miesięcy.
Czy masło klarowane jest zdrowe? Właściwości i kalorie
Masło klarowane powstaje poprzez podgrzewanie i usuwanie pojawiającej się na jego powierzchni piany i cząstek z dna naczynia. To głównie kazeina, czyli białka mleka, oraz laktoza. Może być zatem spożywane także przez osoby uczulone na laktozę. Jest wysokokaloryczne: 100 g to 876 kcal. Produkt ten jest jednak postrzegany jako zdrowy.
Zawarte w maśle klarowanym krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, głównie kwas masłowy, wpływają korzystnie na pracę jelit. Natomiast obecne w nim specyficzne sprzężone kwasy tłuszczowe typu trans pomagają usprawniać metabolizm. Dzięki korzystnemu działaniu na mikroflorę jelit masło klarowane pomaga ograniczać procesy zapalne w organizmie – czytamy na Stronie Zdrowia.
Masło klarowane jest idealne do smażenia potraw w wysokich temperaturach – dzięki wysokiej temperaturze dymienia powstaje mniej szkodliwych dla nas związków. Można na nim smażyć i piec potrawy nawet w 235 stopniach Celsjusza.
Jak zrobić masło ghee?
Masło ghee to przysmak charakterystyczny m.in. dla kuchni indyjskiej. Przygotowuje się go bardzo podobnie jak masło klarowane. Wystarczy potrzymać je dłużej na ogniu, by osad z dna garnka, zaczął nabierać brązowego koloru. Dzięki temu masło ghee zyska ciemniejszy kolor i bardziej orzechowy aromat.
Zobacz także inne porady kulinarne ze Strony Kuchni:
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?