MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Jak zrobić soczyste szaszłyki z indyka, nawet jeśli pierwszy raz używasz grilla? Najważniejsza jest marynata. Poznaj tajniki wybornego smaku

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowe szaszłyki z indyka będą wyjątkowe soczyste i smaczne, gdy zamarynujesz mięso w jogurcie z sokiem z cytryny i przyprawami.
Domowe szaszłyki z indyka będą wyjątkowe soczyste i smaczne, gdy zamarynujesz mięso w jogurcie z sokiem z cytryny i przyprawami. freepik.com/timolina/zdjęcie ilustracyjne
Czy zdarzyło ci się kiedykolwiek przygotować mięso drobiowe, który było suche i bez smaku? Prawdopodobnie nie zrobiłeś marynaty, która sprawiała, że po upieczeniu lub grillowaniu mięso pozostawało soczyste i delikatne. Abyś następnym razem odniósł kulinarny sukces, proponuję prostą marynatę na bazie jogurtu i pachnących przypraw. Poznaj przepis na soczyste szaszłyki z indyka na grilla.

W skrócie

Nie robiłeś jeszcze przyjęcia przy grillu, a właśnie chcesz zaprosić znajomych i popisać się umiejętnościami przygotowania mięsa z rusztu. Mogę sobie tylko wyobrazić, że możesz czuć się lekko zagubiony, widząc mnogość przepisów na domowe szaszłyki z indyka przyrządzane na grillu. A wystarczy połączyć pokrojoną pierś z indyka z jogurtem naturalnym i kilkoma przyprawami. Podpowiem ci prosty przepis, który zachwyci najwybredniejszych gości.

Proste szaszłyki z indyka na grilla – przepisy na przyjęcie

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina marynowania + 15 minut grillowania.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g filetu z indyka

Marynata do indyka na grilla:

  • 200 g jogurtu naturalnego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego.

Do smaku:

  • szczypta soli,
  • świeżo zmielony czarny pieprz.

Czytaj także:

Jak zamarynować indyka na szaszłyki?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku filet z piersi indyka pokrój w kostkę i wrzuć do miski lub woreczka z zapięciem strunowym.
  2. Czosnek obierz i drobno pokrój.
  3. Indyka zalej jogurtem naturalnym, sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, koncentratem pomidorowym i dodaj wybraną przyprawę.
  4. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj z mięsem indyka i odstaw do marynowania na przynajmniej 1 godzinę do lodówki.
  5. Następnie wyjmij z lodówki i nabij mięso na metalowej szpadce lub wymoczone w wodzie drewniane patyczki do szaszłyków.
  6. Grill lub patelnię grillową rozgrzej na średnią moc i połóż szaszłyki z indyka.
  7. Mięso grilluj przez 15 minut, aż będzie rumiane ze wszystkich stron.

Domowe szaszłyki z indyka z piekarnika

Jeśli nie masz w domu grilla i nie wyobrażasz sobie kupowania kolejnego sprzętu kuchennego, to z powodzeniem zrobisz te szaszłyki z indyka w piekarniku. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, połóż na niej szaszłyki i włącz funkcję grillowania bez termoobiegu w piekarniku. Wystarczy piec je przez 12 minut i w 180 stopniach Celsjusza.

Co więcej, do szaszłyków z indyka z grilla możesz dodać ulubione warzywa. Świetnie sprawdzają się kawałki cukinii, cebuli lub buraka nabitego na przemian z mięsem na metalowej szpadce.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Grill w Twoim domu

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasta jajeczna z awokado

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Jak zrobić soczyste szaszłyki z indyka, nawet jeśli pierwszy raz używasz grilla? Najważniejsza jest marynata. Poznaj tajniki wybornego smaku - Strona Kuchni

Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska