Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kanapki na zdrowie

Bożena Bryl
Karolina Gocal przygotowała degustację potraw dla diabetyków
Karolina Gocal przygotowała degustację potraw dla diabetyków fot. Bożena Bryl
Ponad 200 osób z województwa wzięło udział w warsztatach dla chorych na cukrzycę. Były wykłady, darmowe badania i degustacja.

Lech Eichler z Międzyrzecza choruje na cukrzycę od 15 lat, Barbara Kocimska z Sulęcina walczy z nią jeszcze dłużej. Oboje mówią, że da się z tym żyć, jeśli ma się odpowiednią wiedzę. Dlatego chętnie wzięli udział w warsztatach.

Spotkanie zorganizował w sobotę Urząd Miejski w Sulęcinie we współpracy z diabetologiem Grażyną Czekalską. - Cukrzyca jest chorobą społeczną, dotyczy już 7 proc. ludzi - tłumaczyła lekarka. Warsztaty przygotowano tak, żeby nie tylko diabetycy poszerzyli wiedzę o chorobie, ale też skorzystali ci, którzy są zainteresowani profilaktyką. Oprócz wykładów, były darmowe badania poziomu cukru we krwi i badania słuchu oraz pomiary ciśnienia. Kilka mieszkanek przygotowało degustację potraw dla diabetyków. - Posiłki powinny być lekkie, a jednocześnie pożywne - powiedziała nam Karolina Gocal.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska