Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Karczoch jak duży oset

(mag)
Karczoch tylko go przypomina wyglądem, ale jest bardzo pożyteczny dla naszego organizmu.

Już w czasach starożytnych stosowany był jako środek poprawiający przepływ żółci oraz moczopędny.

Karczoch wyglądem przypomina duży oset, dlatego czasem bywa uprawiany jako roślina ozdobna. Jednak walory estetyczne to nie wszystko! Karczoch świetnie wpływa też na zdrowie. Warzywo zawiera:

  • prowitaminę A,
  • witaminy C, B1 i B2,
  • sole mineralne
  • oraz cukier - insulinę, dlatego może być spożywany przez chorych na cukrzycę.

    Surowcem leczniczym są liście i ziele karczocha. Wyciąg z nich pobudza wydzielanie i przepływ żółci oraz obniża poziom lipidów w surowicy krwi, powoduje obniżenie całkowitego stężenia cholesterolu.

    Stosowanie wyciągów z karczocha reguluje też zaburzenia trawienie objawiające się nudnościami, zgagą, wzdęciami oraz uczuciem pełności w dolnych partiach brzucha. Regularne zażywanie przetworów z karczocha chroni również układ sercowo-naczyniowy przed rozwojem miażdżycy.

    Oprócz tego karczoch działa rozkurczowo i ochronnie na wątrobę, poprawiając jej wydolność. Przyspiesza procesy usuwania szkodliwych produktów przemiany materii poprzez zwiększenie wydzielania moczu.

    Przy kupowaniu karczochów zwróć uwagę, by kwiaty były zamknięte i zielone. Rozwarte i ciemne są stare, łykowate i nie nadają się do spożycia.

    Karczochy w sosie śmietanowym

    Składniki:
  • 4 duże kuliste karczochy
  • 285 ml kwaśnej śmietany
  • 5 bardzo drobno pokrojonych dymek
  • łyżka octu balsamicznego
  • posiekany ząbek czosnku
  • sól

    Przygotowanie:

    Odcinamy łodygi karczochów tak, by stabilnie stały na talerzu. Wkładamy do osolonej wrzącej wody. Gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odstawiamy na pół godziny do ostygnięcia.

    Przygotowujemy sos: mieszamy śmietanę z dymką, octem i czosnkiem. Z karczochów wyciągamy środkowe części, zostawiając jedynie te zewnętrzne. Wyskubujemy niejadalny środek, odsłaniając w ten sposób smaczne dno. Kładziemy po karczochu na talerzu i wlewamy do środka sos. Jemy, odrywając liście i maczając je w sosie.
  • Dołącz do nas na Facebooku!

    Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

    Polub nas na Facebooku!

    Kontakt z redakcją

    Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

    Napisz do nas!
    Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska